Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Lišće jasena protiv reume

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bijeli jasen postiže visinu do 40 m i prsni promjer do 1 m. Grane su mu usmjerene prema vrhu. Korijenov sistem je vrlo razvijen i razgranat.

Rasprostranjen je na području Evrope, Krima i Kavkaza. Preferira vlažna, svježa i hranjivima bogata tla.

Lišće se sakuplja od maja do jula, liske se odvoje od peteljke i suše na zračnom mjestu u vrlo tankom sloju. Kora se guli u proljeće s tanjih grana i suši na suncu ili u hladu. Plodovi se sakupljaju u februaru i oktobru i dobro osuše.

Aktivni sastojci u jasenovim dijelovima su iridoidi, tanini (najviše ih ima u kori), flavonoidi i kumarini kao što sufraksin i fraksinol. Pored toga u lišću ima inozita, manita, kvercitina, rutina, dekstrina, smole, jabučne i taninske kiseline i eteričnog ulja. U sjemenim jezgrama ima masnog ulja, bjelančevina i drugih spojeva.

Jasen ima protivupalni, analgetički i antipiretički učinak. Listovi djeluju diuretički i blago purgativno, a kora ima karakteristike sredstva za stezanje, dok sjeme tjera vodu i time pospješuje stolicu.

Pročitajte: Tisa – Karakteristike i narodno vjerovanje

Zato jasen pomsžr kod niza bolesti kao što su rane, giht, reuma (postoje zapisi da se reumatičar liječio jasenom i ustao iz invalidskih kolica, po čemu je jasen od izuzetne važnosti), vodena bolest, groznica, bolesti jetre i mnoge druge. Za njega se navodi da čisti kožu bolje od svih masti i lijekova, da jača organizam i zaustavlja teške prolive.

Listovi djeluju diuretički, blago purgativno i protivupalno. Zato je čaj od jasenova lišća blagotvoran u liječenju reume, gihta, bubrežnih kamenaca i zadržavanja vode, blago je sredstvo za otvaranje, čišćenje crijeva i izlučivanje vode. Jasenovo lišće se dodaje mješavinama za čišćenje krvi. Ležaj od jasenovog lišća (lišće stavljeno ispod plahte) vrlo je djelotvoran za ubrzanje liječenja reume i gihta.

Kora uopšteno služi kao sredstvo za jačanje organizma, za snižavanje tjelesne temperature, sužavanje perifernih krvnih žila i tjeranje glista i drugih nametnika iz organizma. Zahvaljujući učinku stezanja, kora zaustavlja teške prolive, dizenteriju i razna krvarenja. Kao sredstvo protiv temperature preporučuje se u svim slučajevima virusnih i bakterijskih infekcija.

Čajni oparak pripremljen od jasenove kore služi za liječenje rana, naročito starih i teško zacjeljivih čireva na nozi. Pripravak od pepela jasenove kore rješava krastavi lišaj i sve kožne nečistoće. Od kore kuvane u sirćetu pravi se oblog koji stavljen na želudac otklanja nadražaje na povraćanje.

Sjemenke stučene u prah služe za pripremu čaja koji pospješuje mokrenje i služi za liječenje staračke zglobobolje, reume, gihta, vodene bolesti i kamenaca.

Način upotrebe:

Čaj od jasenovog lišća priprema se tako da se u jednu litru vode stavi pregršt suvih ili svježih listova i kuva 10 minuta. Dnevno se pije 5 – 6 šolja protiv navedenih bolesti. Pregršt kore se stavi u jednu litru vode i kuva 15 minuta. Dnevno se piju tri šolje. Čaj od samljevenih (stučenih u prah) sjemenki pije se neprocijeđen u polaganim gutljajima protiv staračke zglobobolje ili se piju dvije do tri šolje dnevno protiv drugih navedenih bolesti.

Nepomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI