Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img

Lantana – Savjeti za njegu i uzgoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lantana (Lantana hybrida) ima grmolik nizak rast i bogato cvjetanje u ljetnom periodu, te se može njegovati i kao sobna i kao vrtna biljka. 

Listovi su jajasto izduženi, po obodu nazubljeni, tamno zeleni, kožasti. Izuzetno dražesnom je čine četvorčlani cvjetovi žute-oranž boje, ružičasti, ljubičasti ili bijeli koji su skupljeni u loptaste cvasti.

Ljeti lantanu ostaviti na osaunčana i topla mjesta “cvjetnog” prozora, balkona ili slobodno zasađenu u vrtu.

Pročitajte: Ljubičasta lozica – Biljka koja mijenja boju listova

Obilno zalivanje je dovoljna njega ovoj skromnoj biljci. Početkom jeseni, biljku unijeti u prostoriju, može naloženu, sa temperaturom oko 0ºC i sasvim smanjiti zalivanje, jer biljka djelimično odbacuje listove i smanjuje svoje živorne funkcije.

Tokom februara mjeseca, orezati je i presaditi u novu, hranljivu zemlju. Time se ubrzava razvoj mladih izbojaka, koji se mogu koristiti za razmnožavanje reznicama. Reznice se ožiljavaju na temeperaturi 20-24ºC, uz orošvanje. Poslije 4-5 nedjelja, ožiljene biljke se presađuju u supstrat koji sadrži listovke, treseta, uz dodatak pijeska. Do maja, kada se biljka iznosi na prozore, balkone ili cvijetne gredice u vrtu, na mladim biljkama zakidati vršne izbojke, jer se tako oblikuje razgranati bokor, prekriven mnogobrojim loptastim cvastima.

Pročitajte: Pravilna njega AFRIČKE LJUBIČICE

U kombinaciji sa drugim vrstama sezonskog ili sobnog cvijeća, aranžirane u sandučićima-žardinjerama, na prozoru, balkonu, ili u vrtnoj leji, uz obilje sunca, lantana izdašno cvjeta sve do mrazeva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI