Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKUDA IDU DIVLJE SVINJE Poljoprivrednici iz Brčkog na mukama, ne znaju kako...

KUDA IDU DIVLJE SVINJE Poljoprivrednici iz Brčkog na mukama, ne znaju kako da ZAŠTITE USJEVE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mještani Maoče, ali i drugih naselja na području Brčko distrikta, žale se da im divlje svinje uništavaju usjeve.

– Imam 100 dunuma zemlje i još pet manjih parcela pod kukuruzom. Svake godine smo sve više ugroženi, a štete u poljima i na usjevima se povećavaju iz godine u godinu, posebno u zadnje tri godine. Ove godine divlje svinje uništile su mi deset odsto usjeva – kaže Asmir Kurtalić iz Maoče.

Dodaje da istu muku muče i komšije, te da oni koji imaju vremena svakodnevno organizuju čuvanje svojih usjeva.

– Lovostaj traje deset godina i to jednom mora da se riješi – poručio je Kurtalić, apelujući na institucije Distrikta.

U Odjeljenju za poljoprivredu se slažu da je ovo problem koji treba riješiti.

– Imamo Zakon o lovstvu, 16 lovačkih udruženja, ali i zabranu lova, jer nemamo ustanovljena lovišta – kaže Ljiljana Zenunović, šef pododjeljenja za šumarstvo i vodoprivredu.

Pojasnila je da je Zakon o lovstvu Brčko distrikta usvojen 2015, ali da se ne primjenjuje jer u Brčko distriktu nisu ustanovljena lovišta, pa samim tim nisu zaključeni ugovori s korisnicima lovišta koji bi, u skladu s lovnom osnovom i godišnjim planom gazdovanja, preduzimali mjere na čuvanju i zaštiti divljači, kao i zaštiti usjeva od divljači.

– S lovačkim udruženjima trenutno možemo samo utvrditi brojno stanje divljih svinja i područja na kojima je učestalo njihovo prisustvo nakon čega bi trebalo razmotriti potrebu i mogućnosti kontrolisanog odstrela – kaže Zenunovićeva.

Dodaje da bi za sve to trebalo donijeti neophodne akte i predložiti Vladi mjere za sprečavanje štete koju divlje svinje nanose usjevima. Dugoročno rješenje ipak je primjena Zakona o lovstvu i ustanovljavanje lovišta.

– Bilo je više pokušaja i prijedloga za donošenje odluke o uspostavljanju lovišta. Čak je 2010. bila angažovana nezavisna naučna ustanova, ali do sada nismo uspjeli to da riješimo – kaže Zenunovićeva.

Momir Crnić, predsjednik Lovačkog udruženja „Fazan“, kaže da je neophodno utvrditi granice lovišta, a to je i najosjetljivije pitanje.

– Ne mogu, kako su nam govorili, granice lovišta biti granice Distrikta. Postoje jasni propisi koliko lovište mora biti udaljeno od naselja, saobraćajnica, a kod nas se mnogo toga izgradilo i izmjenilo tako da je u odnosu na predratno vrijeme područje lovišta smanjeno za oko dvije trećine. Osim toga, treba donijeti odluku o dodjeli lovišta i ma kakva ona bila biće bolje nego što je sada – kaže Crnić.

Dodaje da lovištima na pravi način mogu upravljati samo lovačka udruženja i da novouspostavljena lovočuvarska služba sa 9 lovočuvara ne može kontrolisati cijelo područje i zaštiti divljač od krivolova.

– Uspostavljanjem granica lovišta, donošenjem odluke o dodjeli lovišta i formiranjem lovačkog saveza, koji bio donio potrebne propise, omogućili bi lov i potrebnu zaštitu divljači, ali i poljoprivrednih gazdinstava od štete koju nanosi divljač – ističe Crnić.

Dodaje da, osim divljih svinja, štetu usjevima na području Distrikta nanose i fazani, a veliki problem su i šakali, koji ulaze u naseljene dijelove grada.

Tradicionalna kotlićijada

Za vrijeme višegodišnjeg lovostaja druženje u lovištima brčanski lovci zamijenili su okupljanjem oko već tradicionalne kotlićijade, koju organizuje LU “Fazan“.

Ovogodišnje okupljanje, na koje su kao i ranijih godina pozvana sva lovačka udruženja, organizovano je ovog vikenda kod lovačkog doma ovog udruženja na Jasici u Stanovima.

Izvor: Srpska info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI