Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaKrompir od dva kilograma: "Nije što je naš, ali je stvarno najbolji"

Krompir od dva kilograma: “Nije što je naš, ali je stvarno najbolji”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Više od dvije decenije porodica Gujaničić iz sela Akmačići kod Nove Varoši živi od prodaje krompira, ali nikad se za svoju egzistenciju nisu uplašili kao sada.

Oko 500 tona ovog povrća nalagerovano je u skladištu, a kupca nije bilo “ni za lek”.

Nakon što je Srbiju obišla priča o mukama proizvođača, Ministarstvo poljoprivrede je reagovalo, pa je dio robe sada našlo kupca. U dvorište Gujaničića stigao je šleper na koji je natovareno 30 tona, a očekuje se da ovakvih utovara bude ukupno pet.

“Svjesni smo da je ova proizvodnja jako promjenljiva i da sve zavisi od godine do godine, ali sada je došlo do kulminacije. Bili smo potpuno bespomoćni kad je prodaja u pitanju, ali sada vidimo to svjetlo na kraju tunela. Danas je otisao dio robe, a očekujemo da će uskoro biti prodat i još deo prošlogodišnjeg krompira. Takva je godina, kolo sreće se okreće, ne moramo nešto mnogo da zaradimo, važno je da ne budemo u velikom gubitku kako bi mogli da se spremamo za novu, ovogodišnju sjetvu. Bili smo ubijeđeni da je ova sezona najlošija u istoriji, ali evo sad se ipak nadamo da će proći bar malo bolje”, izjavio je za Rinu Radoš Gujaničić iz Akmačića.

Problem u plasmanu srpskog krompira nastao je zbog velikih količina robe, a vrlo male potražnje jer su i Evropa i region preplavljeni ovim povrćem. Ipak, rješenje koje je pronađeno podrazumijeva da domaći marketi otkupe robu od srpskih poljoprivrednika.

U planu je da do 15. marta Lidl i grupacija Deleze otkupe još oko 15 šlepera, što je oko 250 tona krompira, a moguća je i saradnja sa pojedinim kompanijama koje se bave preradom ovog povrća i to od proizvođača iz Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Nove Varoši i Prijepolja, jer upravo krompir sa tog područja važi za najkvalitetniji i za onaj koji ispunjava stroge kriterijume kupaca.

“Nije što je naš, ali je stvarno najbolji. Krompir sa Zlatara prepoznaje se po boji, ukusu, ali i po veličini što najbolje dokazuju i ovi primjerci od preko dva kilograma. Od jedne krtole može da ruča cijela porodica. Njegova proizvodnja je potpuno prirodna, ne pršće se i ne sadrži nikakve hemikalije. Dobili smo obećanje da neće propasti, pa se nadamo da će tako i biti “, rekao je Branko Gujaničić, takođe iz Akmačića.

Dio roda krompira prethodnih dana otkupljeno je i od proizvođača iz sela gornjomilanivačkog kraja, kao i iz Ivanjice.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici

Izvor: b92

PROČITAJTE:

Kobilje mlijeko iz Semberije traženo i preko granice

Pusta sela oko manastira Tavna: Duhovnik Lazar nekad cijelu sedmicu obilazio kuće, sad svećenje vodice završi za dan

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI