Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKraljevska BEGONIJA - Sobna, dekorativna biljka raskošno obojenih listova

Kraljevska BEGONIJA – Sobna, dekorativna biljka raskošno obojenih listova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kraljevska begonija je jedna od najatraktivnijih lisnih, sobnih dekorativnih biljaka.

Iz nadzemnog sočnog i nerazgranatog stabla izrastaju krupni, asimetrični listovi, obrasli finim dlačicama. Privlačnost se ogleda u njihovom gustom rasporedu i raskošnim bojama, od smeđecrvene, blijedozelene, srebrne do ružičaste.

Cvjetovi su neupadljivi i ne doprinose privlačnosti biljke. Za pravilnu njegu u zimskom periodu, obezbijediti temperaturu od 16 do 22ºC, svijetla mjesta koja su zaštićena od direktnog sunca i visoku relativnu vlažnost vazduha.

Pročitajte: TAČKASTA BEGONIJA – Jednostavna za gajenje, a očarava nježnim izgledom

Ovo će se postići, ako se saksija sa biljkom postavi na pometač u veću posudu ispunjenu vodom, tako da donja ivica saksije dodiruje površinu vode. Orošavanje ili prskanje biljke izbjegavati, jer to stvara tamne mrlje na lisnoj površini i može dovesti di truljenja listova.

Umjerena vlažnost zemlje u saksiji i prihranjivanje na 15 dana doprinijieće bujnom rastu i dekorativnom izgledu biljke.

Razmnožava se lisnim reznicama, koje treba da imaju trouglast oblik na presjeku nerava, i sade se u vlažan pijesak. Na temperaturi od 25ºC poslije 4-6 nedjelja, uz obilno orošavanje, mlade, ožiljene biljke posaditi u mješavinu hranljive zemlje koja sadrži listovke, dobro pregorelog stajskog đubreta i pijeska, uz postavljanje obavezne drenažeod krhoitna saksija na dno posude.

Pročitajte: Bolesti i štetočine cvijeća

U istu mješavinu zemlje presađuju se svake ili svake druge godine već odrasle biljke. Razmnožavanje se može obavljati tokom cijele godine.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...