Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTAČKASTA BEGONIJA - Jednostavna za gajenje, a očarava nježnim izgledom

TAČKASTA BEGONIJA – Jednostavna za gajenje, a očarava nježnim izgledom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tačkasta begonija je poznata i pod nazivom “anđeoska krila” zbog svojih stabljika sa dugim listovima koji podsjećaju na krila. Prilično je jednostavna za uzgajanje, za razliku od nekih drugih vrsta begonija.

Najbolje se osjeća kada je na toplom, svijetlom mjestu sa prosječnom ili natprosječnom relativnom vlažnošću.“ Pored zapanjujućeg lišća, ima i grozdove bijelih cvjetova. Cvjetanje se obično javlja tokom proljećnih i ljetnih mjeseci.

Tačkasta begonija – Njega u zatvorenom

Tačkasta begonija je izvrsna sobna biljka za svakoga ko za nju ima prave uslove za uzgoj. Jednom kada se pozabavite svim njenim potrebama, tačkasta begonija oduševiće vas i vaše posetioce.

Evo šta joj je potrebno da bi napredovala:

Sadite je u rastresito, dobro drenirano zemljište. Generička smješa za sadnju sobnih biljaka treba dobro da funkcioniše. Ako vam se čini preteškim, možete da opustite zemlju sa malo perlita.

Pročitajte: Begonija – Gajenje, njega i održavanje

Svjetlost

Preferira da je na sjenovitoj strani. Previše direktne sunčeve svjetlosti prouzrokovaće da vrhovi listova porumene i da boja izblijedi. Voli jarko, indirektno svjetlo, ali preživiće na manje svijetlim lokacijama.

Voda

Održavanje zemlje u umjereno vlažnom stanju obradovaće vašu biljku. Međutim, vlažno zemljište je zabranjeno. Kao što je slučaj sa bilo kojom sobnom biljkom, tačkasta begonija će početi da truli ako je previše zalivate. Provjerite zemljište svakih nekoliko dana da biste utvrdili nivo vlage u njemu. To možete učiniti zabijanjem kažiprsta u zemlju otprilike jedan centimetar. Ako je tlo suvo na dodir, zalivajte ga dok ne prolazi kroz dno posude.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI