Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKoštunjavi plodovi čuvaju srce

Koštunjavi plodovi čuvaju srce

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Koštunjavi plodovi čuvaju srce – Ako pojedete nekoliko oraha dnevno, isto je kao da uzimate lijek protiv srčanog oboljenja, objašnjava doktor nauka Gari Frejzer, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Loma Linda u Kaliforniji.

U istraživanju kojim je obuhvaćena 31.208 adventista, dr Frejzer je otkrio da su
koštunjavi plodovi bili primarna hrana onih koji nisu imali srčani udar. Kod onih koji su koštunjave plodove grickali najmanje pet puta nedjeljno, vjerovatnoća za dobijanje srčanog udara i umiranja od srčanog oboljenja bila je upola manja nego kod onih koji su ih jeli manje nego jednom nedjeljno.

Pročitajte: Koje koštunjavo voće je dobro za šta?

Čini se da čak i sasvim mala količina koštunjavih plodova nedjeljno smanjuje opasnost od srčanog oboljenja za 25 procenata. Oko 32 procenta koštunjavih plodova koje su jeli činio je kikiriki, 29 procenata badem, 16 procenata orasi i 23 procenta ostale vrste. To nije neobično kako izgleda. Koštunjavi plodovi bogati su vlaknima i mononezasićenim mastima sličnim onima iz maslinovog ulja za koje se zna da deluje protiv srčanih oboljenja.

Koštunjavi plodovi su isto tako bogati različitim antioksidansima, uključujući vitamin E, selen (naročito brazilski orah) i elaginsku kiselinu (koje ima u plodu oraha).

Pročitajte: Ovo je šest namirnica koje hrane vaš mozak

Budući da su koštunjavi plodovi bogati mastima, premda je riječ o korisnim mastima, ne možete ih jesti u velikim količinama, a da se ne ugojite. Međutim, istraživanje dr Frejzera je pokazalo da oni koji umjereno jedu koštunjave plodove manje gojazni od onih koji ih ne jedu. Doktor Frejzer nije odredio dnevnu količinu unošenja koštunjavih plodova. Razumna količina bi, u zavisnosti od težine osobe, trebalo da bude između 30 i 60 grama
dnevno.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI