Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKorisno i za zimu - Kako napraviti jeftinu prihranu za biljke od...

Korisno i za zimu – Kako napraviti jeftinu prihranu za biljke od kvasca?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svi bismo voljeli da nam sobno cvijeće izgleda uvijek svježe i zdravo. Čim se pojavi neka mušica ili suvo lišće na biljci odmah uzimamo razna sredstva kako bismo je izliječili. Uprkos korišćenju skupih đubriva i minerala biljke i dalje izgledaju bolesno. Česta upotreba vještačke prihrane može nepovoljno da utiče na rast i razvoj biljaka i zbog toga im je potrebna promjena u načinu njege i prihrane.

Ako se biljke nalaze u neodgovarajućim uslovima, to nam pokazuju promjenenom na listovima, usporenim rastom, sušenjem cvjetova, zakržalim korijenom. To su prvi znaci koje nam biljka šalje da joj je potrebna naša pomoć.

Da bi se to izbjeglo, u određenim periodima biljkama se daje prihrana. Riječ je o rastvoru koji može biti prirodnog ili vještačkog porijekla i u sebi sadrži niz elemenata koji su biljci potrebni. Sastojci prirodnog porijekla koji pozitivno utiču na biljke, a i na okolinu, lako se prave i dostupni su svima.

Pročitajte: Kvasac kao đubrivo za biljke /VIDEO/

Kako funcioniše prihrana kvascem

Prihrana biljaka sa kvascem pozitivno utiče na njihovu ljepotu. U kvascu se nalaze bakterije, koje nemaju samo moć da daju fine i ukusne poslastice, već i povoljno utiču na rast i razvoj biljke.

Kvasac u sebi sadrži niz fitohormona i auksina (biljni hormoni za rast i razvoj) i vitamine iz B grupe. Kvasac ima moć bubrenja tj. dijeljenja ćelija i tako tijesta narastu. Ista situacija je i kod biljaka. Kvasac podstiče razvijanje ćelija i rast biljke.

Rezultat prihrane

Hormoni koji se nalaze u kvascu djeluju na niz mikroorganizama u zemljištu i podstiču njihov rad, a vitamin B utiče na to da listovi budu bujniji, postaju zeleniji, krajevi se ne suše. Cijela biljka je vitalnija i jača. Da bi se to postiglo prihranjuje se dva do tri puta mjesečno.

Preporučuje se u ljetnim mjesecima svake nedjelje, a preko zime dva puta mjesečno. Važno je da vremenski razmak između dvije prihrane bude isti, pošto se onda tako biljke naviknu i mogu sebi da odrede kada i koliko mogu da potroše hranjiva do druge prihrane.

Pročitajte: Biofungicidi – Zaštita biljaka od bolesti na organski način!

Način pripreme rastvora

Za pravljenje ove prihrane je potrebno jedno malo pakovanje kvasca od 50 g, 5 kafenih kašika šećera i 5 l mlake vode. (Na 10 g kvasca ide 1 kafena kašika šećera i 1 l vode). Sve to pomiješati i ostaviti da odmori dva do tri sata. Poslije opet promiješati i rastvor je spreman za zalivanje.

Preporučuje se da se napravi onoliko litara koliko je potrebno za zalivanje. Ostavljanje prihrane za kasnije podstiče razvijanje štetnih organizama. Sa ovim rastvorom se takođe može zalivati baštensko cvijeće.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI