Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKompot od svježih jagoda - recept i priprema

Kompot od svježih jagoda – recept i priprema

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kompot od jagoda, primljiv i zdrav nepitak, a sad je pravo vrijeme da ga napravite.

Kompot mora biti pripremljen tako da voće očuva oblik, boju i aromu. Ovako pripremljeno voće veoma je ukusno, može se držati dugo, pod uslovom da se pazi na čistoću prilikom rada i na pridžavanje upustavva koji se daju za svaki recept. Za kompot se upotrebljava samo dobro, svježe i ne suviše zrelo voće. Svako voće mora se dobro oprati, a pere se sa peteljkama, neisječeno, da se ne gubi vićni sok.

Zdravstvene prednosti jagoda

Plod jagode čini 60 posto vode i oko 12 odsto šećera, bogate su vitaminom C, pa jedan obrok ovog voća obezbeđuje organizmu 140 odsto potrebnog vitamina C u toku dana. Bogate su vlaknima, vitaminom A i gvožđem, pa ojačavaju arterije i nadbubrežne žljezde. Vjerovali ili ne, ali samo osam jagoda imaviše vitamina C od jedne pomorandže. Jagode sadrže u većoj količini prirodni oblik folne kiseline, koji je važan sastojak u stvaranju krvi i učestvuje u metabolizmu aminokiselina.

Pročitajte: Gusti sok od jagoda / recept /

Recept za kompot od jagoda

Jagode oprati, pa ih dobro osušiti od vode. Uzeri tegle sa hermetičkim poklopcima, jer se druge za ovaj način ostavljanja kompota od ovog voća ne mogu upotrijebiti. Tegle poklopce i gume staviti u lonac sa hladnom vodom i postavite ih na šporet da se voda postepeno zagrije i ostaviti na šporetu sve dok voda u loncu na proključa. Poklopiti lonac, skinuti ga sa šporeta, vaditi jednu po jednu teglu, stavljati ih na dasku da ne bi pucale, pa onda ređati jagode ovim redom:

U teglu prvo staviti deblji sloj kristal šećera, zatim odabrane krupne jagode, ređati ih po šećeru, ali pažljivo, da bi kompot i izgleda lijepo. Preko jagoda staviti opet red šećera i tako napuniti tegle i završiti šećerom. Svaku teglu odmah hermetički zatvoriti i ostaviti na mjesto.

Kao što se vidi, recept je prost, ali kompot od jagoda je odličan.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI