Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKome se preporučuju kruške i kako utiču na naše zdravlje

Kome se preporučuju kruške i kako utiču na naše zdravlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kruške su od davnina poznate kao zadravo voće koje ima mnogo benefita za zdravlje. Ovo voće ima veliku hranjivu vrijednost i spada u veoma zdrave namirnice. Prema nekim studijama mogu biti od velike koristi u borbi protiv bolesti kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Kruške su veoma hranljive

Više od 100 vrsta ovog voća uzgaja se širom svijeta. Kruška srednje veličine sadrži 101 kaloriju, jedan gram proteina, 27 grama ugljenih hidrata, šest grama vlakana, 12 odsto vitamina C. Jedna kruška srednje veličine obezbjeđuje potrebne dnevne količine folata, provitamina A i niacina. Folat i niacin su važni za ćelijsku funkciju i proizvodnju energije.

Bakar igra važnu ulogu u očuvanju imuniteta, metabolizmu holesterola i nervnoj funkciji, dok kalijum pomaže mišićima i srcu. Ovo voće je odličan izvor antioksidanata polifenola, koji štite od oksidativnog stresa. Nutricionisti kažu da je kruške bolje jesti sa korom, jer ona sadrži do šest puta više polifenola od oljuštene voćke.

Pročitajte: Domaći prirodni gusti sok od kruške, jabuke i mrkve bez konzervansa i limuntusa

Odličan su izvor vlakana

Kruške su odličan izvor vlakana, koja su neophodna za dobru probavu.  Pored toga, rastvorljiva vlakna u kruškama hrane zdrave bakterije u našim crijevima.  Ovo voće se zbog toga smatra prirodnim probiotikom.

Vlakna mogu pomoći u ublažavanju zatvora, pa se zato kruška preporučuje kao voće broj jedan, ljudima koji imaju problem sa neredovnim pražnjenjem crijeva. U četvoronedeljnoj studiji, 80 odraslih osoba koje su imale problem sa opstipacijom dobijalo je 24 grama pektina, jedne vrste vlakana koja se nalazi u ovom voću, dnevno. Rezultat je bio manji problem sa probavom i povećan nivo zdravih crijevnih bakterija.

Kruške sadrže korisna biljna jedinjenja

Korisna biljna jedinjenja poput antocijanina daju rubin-crvenu nijansu nekim vrstama krušaka. Ova jedinjenja mogu poboljšati zdravlje srca i ojačati krvne sudove. Iako su potrebna dodatna istraživanja o antocijaninima iz kruške, brojne studije ukazuju na to da je visok unos hrane bogate antocijaninima poput bobičastog voća povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Kruške sa zelenom korom sadrže lutein i zeaksantin, dva jedinjenja koja čuvaju dobar vid zbog čega ih je posebno važno korititi u starijoj životnoj dobi.

Imaju antiinflamatorna svojstva

I pored toga što se upala smatra normalnim imunološkim odgovorom organizma, hronična ili dugotrajna upala može ugroziti zdravlje. Povezana je sa određenim bolestima, uključujući bolesti srca i dijabetes tipa 2. Kruške su bogat izvor flavonoidnih antioksidanata, koji pomažu u borbi protiv upale i mogu smanjiti rizik od pomenutih bolesti.

Kako kruške smanjuju rizik od dijabetesa

Kruške, posebno one koje imaju crveni pigment, mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa. Velika studija, u kojoj je učestvovalo više od  200.000 ispitanika otkrila je da konzumiranje pet i više nedeljnih porcija voća bogatog antocijaninom, poput crvenih krušaka, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 23 odsto. Pored toga, studija na miševima je pokazala da biljna jedinjenja, uključujući antocijanine, kojih najviše ima u kori kruške pokazuju i antidijabetes i antiinflamatorne efekte. Štaviše, vlakna u kruškama utiču na kvalitetnije varenje, dajući tijelu više vremena da razgradi i apsorbuje ugljene hidrate. Ovo takođe može biti od pomoći i u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Pročitajte: Zašto se kaže “pao s kruške”?

Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

Procijanidinski antioksidanti, koji se nalaze u ovom voću mogu smanjiti ukočenost srčanog tkiva, sniziti LDL (loš) holesterol i povećati HDL (dobar) holesterol. Kora kruške sadrži važan antioksidans koji se zove kvercetin, za koji se smatra da je veoma koristan za zdravlje srca  i da smanjenjem upale. Neke studije pokazuju da konzumiranje kruški smanjuje faktor rizika od srčanih bolesti, kao što su visok krvni pritisak i povišen nivo holesterola.

Jedna studija na 40 odraslih osoba koje su imale metabolički sindrom, koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, otkrila je da konzumiranje dvije kruške srednje veličine, svakog dana tokom 12 nedjelja, smanjuje faktore rizika od srčanih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak i gojaznost. Drugo istraživanje koje je rađeno 10 godina na više od 20.000 ljudi utvrdilo je da svakih 25 grama ovog voća koje se pojede dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za devet odsto.

Voće koje pomaže kod mršavljenja

Kruške imaju malo kalorija, pune su vode i obiluju vlakanima. Ova kombinacija ih čini hranom pogodnom za gubitak težine, jer vlakna i voda u kombinaciji stvaraju osjećaj sitosti.

U tromjesečnoj studiji, 40 odraslih osoba koje su jele dvije kruške dnevno izgubile su 2,7 santimetara u obimu struka. Pored toga, istraživanje koje je rađeno tokom 10 nedjelja pokazalo je da su žene koje su u ishranu uključile po tri kruške dnevno imale gubitak u težini.

Kruške su lako dostupne

Kruške su dostupne tokom cijele godine i lako ih je pronaći u većini prodavnica. Izaberite ih kao zdravu užinu koju ćete pojesti uz šaku orašastih plodova. Možete ih dodati i u ovsenu kašu, salate i smutije. Kruške se slažu sa začinima poput cimeta i muškatnog oraščića, sirevima kao što je gauda i sastojcima poput limuna i čokolade.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI