Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKOLIKO JE OPASNA HLORISANA PILETINA?

KOLIKO JE OPASNA HLORISANA PILETINA?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kakve posljedice ovakvo meso ima po zdravlje?

Evropska unija će tražiti od Velike Britanije da zadrži zabranu uvoza hlorisane piletine kao uslov za postizanje novog trgovinskog sporazuma nakon Bregzita.
Cilj ove mere je da se zaštite interesi evropskih izvoznika mesa, što će istovremeno biti prepreka za potpisivanje američko-britanskog sporazuma, jer Vašington insistira na slobodnoj prodaji hlorisane piletine, prenosi Gardijan.
Međutim, šta uopšte znači hlorisana piletina?
Hlorisana piletina znači da je piletina isprana hlorisanom vodom, ali da hlor nije prisutan u mesu. Kao što hlor pomaže vodi za piće da ostane sigurna po zdravlje, tako može i pomoći u uklanjanju potencijalno štetnih bakterija sa sirove piletine.
Iako je hlorisana piletina dokazano sigurna, većina pogona za preradu pilića distancira se od upotrebe hlora kao sredstva za ispiranje tokom proizvodnog procesa. Nacionalno veće za piletinu u SAD procenilo je da se hlor koristi u nekim ispiranjima i sprejevima u samo 10 odsto postrojenja za preradu u SAD. Većina hlora koji se koristi u industriji koristi se za čišćenje i sanitarnu opremu.
Uprkos tome, brojne studije i naučna istraživanja potvrđuju da je upotreba hlorovane vode za čišćenje i hlađenje piletine sigurna i efikasna.
Da li je hlorisana piletina bezbedna za jelo?
Navodno, jeste. Nivoe hlora u vodi prepisalo je američko Ministarstvo za poljoprivredu u saradnji za Agencijom za hranu i lekove i Evropskom agencijom za bezbednost hrane. S druge strane, SAD su najveći izvoznik piletine u svijetu, a proizvodi se šalju u više od 100 zemalja širom svijeta.
Upotreba antimikrobnih lijekova samo je još jedan korak u dugoj bezbednosnoj preradi hrane od fabrike do frižidera potrošača.
Pa, ako je piletina isprana hlornom vodom bezbjedna za jelo, zašto EU želi da je zabrani? Evropska unija je zabranila hlorisanu piletinu još 1997. godine. Iako je još uvek zabranjena u EU, Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) smatra piletinu ispranu ovakvom vodom sigurnom. Međutim, studija iz 2005. godine pokazala je da se pile preradi najmanje četiri puta antimikrobnim supstancama što se, ipak ne smatra bezbjednim.
Međutim, političari u Evropi su ovo pitanje počeli da tretiraju kao političko više nego bezbjednosno, pa su glasali za zaštitne mjere koje i dalje sprječavaju piletinu iz SAD iako je njihov sopstveni organ ove proizvode smatrao bezbjednim.
Osim toga hlor se više gotovo ni ne aplicira na piletinu u sistemima za hlađenje u SAD. Osim hlora, postoje i drugi uobičajeni antimikrobni lijekovi koji se koriste u preradi piletine i oni uključuju upotrebu paracetalne kiseline (PAA), cetilpiridinijum hlorid (CPC), zakiseljeni natrijum-hlorid (ASC), ispiranje organskom kiselinom itd.
Na primjer, paracetalna kiselina je organsko jedinjenje koje čine sirće i vodonik peroksid. Dozvoljena je za uporebu u ovakvim postrojenjima, jer se pilići tretiraju u koncentracijama koje su manje kisele nego limunov sok i razređenije od domaćeg sirćeta.
S druge strane, CPC je antiseptik koji ubija bakterije i druge mikroorganizme. Najčešće se nalazi u pasti za zube, sredstvima za ispiranje usta i sprejevima za nos.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI