Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKoliko je izbor voća važan za kvalitet rakije?

Koliko je izbor voća važan za kvalitet rakije?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sezona pečenja rakije po domaćinstvima u Zapadnobačkom okrugu je uveliko krenula, a u toku je pečenje šljivovice, bez koje mnogi domaćini ne započinju jutro.

Mali, hobi proizvođači kažu da je za dobru domaću rakiju nepohodan kvalitet voća, na koji se ne žale ove godine.

– Ono voće koje čovjek ne bi stavio u usta, ne treba ni da stavlja u ukomljavanje. Nažalost, veliki broj malih proizvođača pravi loše rakije. Da bi došli do dobrih rakija, izbor voća mora biti kvalitetan, a voće koje se ubere mora se odmah staviti u kom – kaže Petar Horti, domaćin iz Apatina, koji je ovih dana pokrenuo veselu mašinu i peče šljivovicu, a cilj mu nije količina, već kvalitet.

Pročitajte: Rakija od suvih šljiva – Alkoholno piće vrhunskog kvaliteta

– Nije svaka šljiva za rakiju. Nažalost, stare sorte šljiva, kao što su požegača i crvena ranka, su one kojih jako malo ima i mi do toga ne možemo doći. Zato biramo one sorte koje su preporučene za rakiju, kao što su čačanska ljepotica ili rodna, ali, na primjer, stenlej nije dobar i ako ga mnogi koriste – dodaje Horti.

Šljiva mora biti zrela, slasti oko 15 odsto, a prije stavljanja u kom, voće mora biti čisto i bez koštice, a u kom se dodatno ne stavlja šećer.

– Tako otkoštena šljiva se stavlja u kace. Tokom stavljanja šljive u kace, ona se tretira enzimima, a oni su potrebni da počnu raditi pektini, da se oslobode arome u voću i da se masa razvodni. Kiselost koma treba da bude pH 3 do 3,2, a kiselost je važna zbog rada kvasca, a to se radi sumpornom ili fosfornom kiselinom. Kada se postigne kiselost ubacuju se selekcionisani kvasci, a oni služe da usmjere vrenje u pravom smjeru – kaže domaćin iz Apatina.

Petar ima prilično jasan stav o savremenom načinu pečenja rakije u domaćoj radinosti.

Pročitajte: Kako ispraviti mane kvalitetnih voćnih rakija

– Za kvalitet voća nam je potrebno da imamo reflektometar, koji je jednostavan za rad. Za podešavanje pH vrijednosti nam je potreban pH-metar, koji je takođe lak za rukovanje i nije skup, zatim aparat koji mjeri da li je kom prevreo, tremometar, ali i alkoholmetar.

Počelo je vrijeme kada rade vesele mašine u mnogim ovdašnjim domaćinstvima, prave se zalihe, jer je na trpezama rakija neizostavna za sve prilike tokom porodičnih okupljanja.

Na ovim prostorima peku se još i rakije od dunje, jabuke i kajsije.

Izvorrtv.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI