Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKOKOSOVO UJE POBOLJŠAVA MENTALNE SPOSOBNOST I PAMĆENJE

KOKOSOVO UJE POBOLJŠAVA MENTALNE SPOSOBNOST I PAMĆENJE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Trigliceridi srednjeg lanca (TSL) primarna su vrsta masnoće koja se nalazi unutar kokosovog ulja, poboljšavaju spoznajne sposobnosti u starijih odraslih osoba koje pate od poremećaja pamćenja kod Alzheimerove bolesti. Poboljšanje je zabilježeno već nakon samo jedne doze od 40 ml!!

Revolucionarno istraživanje iz 2004.g. objavljeno u časopisu Neurobiologija starenja otkrilo je da uzimanje triglicerida srednje lanca (TSL), primarnog tipa masnoće koja se nalazi u kokosovom ulju, gotovo odmah poboljšva mentalne funkcije u starijih odraslih osoba s poremećajima pamćenja.

U istraživanju je sudjelovalo 20 ispitanika s Alzheimerovom bolesti ili blagim poremećajem mentalne funkcije, koji su u različite dane uzimali  emulgirni TSL ili placebo. Istraživači su u krvnoj plazmi zapazili značajan porast razine ketona beta-hydroxylutyrata (beta-OHB) nakon samo 90 minuta tretmana, a zavisno o apolipoproteinskom E genotipu osobe, razina beta-hydroxylutyrata (beta-OHB) bi ili nastavila rasti ili bi ostala nepromijenjena kod drugog vađenja krvi ( 120 min nakon tretmana). Kognitivno testiranje je pokazalo da je ovaj kratki tretman dao bolji rezultat na ljestvici za procjenu Alzheimerove bolesti u 4 subjekata u skupini.

Štaviše, “u skupini koja je dobijala kokosovo ulje došlo je do poboljšanja pamćenja kod svih subjekata u odnosu na skupinu koja je dobivala placebo.( P = 0,02 ). ” [I ]

Pojedinosti postupka studije:

Istraživanje je provedeno s dvostruko nasumičnim placebo kontroliranim modelom s dvije studijske posjete. Pri svakoj posjeti su subjekti primili (690 kalorija ), nasumičnim izborom: emulgirano kokosovo uje ili emulgirane dugolančane trigliceride kao placebo. Za poboljšanje ukusa korišteno je slatko vrhnje. Kokosovo ulje ( 40 mL) je pomiješano s 152 ml vrhnja kako bi se stvorio emulgirani testni uzorak. Placebo skupina je doijala 232 ml samog slatkog vrhnja.

Ispitanici nisu jeli nakon 20:00 sati prethodnog dana. Ujutro im je vađena krv da bi se utvrdila visina Beta-OHB i visina APOE genotipa (samo u prvoj posjeti).

Nakon toga su konzumirali emulgirano ulje ili placebo i odmarali 90 min nakon čega im je izvađena krv i proveden tridesetminutni kognitivni test. Nakon testa opet im je izvađena krv.

DJELOVANJE TRIGLICERIDA SREDNJEG LANCA (TSL)

Kako je moguće da samo jedna doza TSL (40 ml 2,7 jušnih žlica) gotovo odmah uzrokuje poboljšanje mentalne performanse kod onih koji pate od slabljenja mentalnih funkcija u ozbiljnoj bolesti poput Alzheimerove? Objašnjenje se nalazi u jedinstvenim metaboličkim potrebama mozga i konfiguraciji samih TSL. Primarni izvor hrane za stanice mozga je glukoza. Kada u mozgu nastane inzulinska rezistencija i suboptimalni metabolizam ugroženi su i struktura i funkcija mozga. Ketonska tijela osiguravaju prijeko potreban alternativni izvor energije za stanice mozga koje ne mogu dovoljno dobro koristiti glukozu kao izvor energije. Stoga povišenje razine ketoskih tijela rezultira gotovo trenutačnim poboljšanjem mentalnih funkcija.

TSL nisu kao i većina masti koje konzumiramo. Na primjer, zbog njihove manje veličine ne tvore micele i nisu pohranjeni u masnom tkivu. Do 97% masti iz hrane sastavljene su od dugih lanaca triglicerida (TDL), koji imaju 14 i 18 atoma ugljika, [ii] TSL imaju kraće duljine lanca od 5 do 12 ugljika, čineći ih lakšim za apsorbiranje i korištenje. Kada se TSL uzmu u dovoljno velikim količinama to dovodi do povišenja razine ketonskih tijela u krvi. [III]

Smatramo da je kokosovo ulje kao hrana najbolji izvor triglicerida srednjeg lanca (TSL) jer sadrži približno 2/3 TSL po volumenu. Kokosovo ulje također ima širok spektar drugih zdravstvenih pogodnosti.

Ako ste zdravi i nemate nikakvih problema ipak pokušajte uključiti kokosovo ulje u svoju prehranu na način da zamijeni manje zdrave masti. Na primjer, zamijenite biljno ulje koje koristite za prženje jaja ili pečenje sa kokosovim uljem.

Uključite ga u prehranu tako da vam njegova konzumacija predstavlja užitak i na taj način osigurajte dobro zdravlje u budućnosti. Onima koji žele isprobati kokosovo ulje opisanom metodom savjetujemo da postepeno povećavaju količinu do 40 ml.
40 ml kokosovog ulja jednako je količini od 2,7 supenih kašika.
Možete ga uzimati samo ili ga pomješati s vrhnjem.

Izvor: sangreen.eu

PROČITAJTE:

Čestoslavica – Veronika jača pamćenje, otklanja vrtoglavicu, a zovu je lijek svijeta

Ginko biloba poboljšava pamćenje i ostale moždane aktivnosti

Ako imate problema sa pamćenjem UDIŠITE SVAKI DAN 5 MINUTA MIRIS OVE BILJKE

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI