Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKokcidioza - Krvavi proliv kod živine

Kokcidioza – Krvavi proliv kod živine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kokcidioza (krvavi proliv) – Ovu bolest izazivaju paraziti iz klase protozoa (praživotinje).

U prirodi postoji veliki broj različitih vrsta kokcidija, ali određene vrste kokcidija napadaju samo određene vrste ptica. Od živine kokcidije najviše ugrožavaju kokoši. I to piliće u starosti od desetak nedjelja.

Jedina vrsta kokošijih kokcidacija napda isključivo slijepo crijevo pilića, a druge vrste – tanko crijevo. Zarazu prenose i siju prije svega oboljela čiji je izmet prepun kokcidija, a zatim ljudi na obući i raznim predmetima zagađenim izmetom zaraženih pilića. Pilići se zaraže najčešće zagađenom hranom i vodom, kljucanjem zaražene prostirke i td.

Kokcidioza se javalja u dva oblika – težem i lakšem. Na početku zaraze obično se javlja teži oblik oboljenja, a kasnije snaga bolesti opada.

Kod težeg oblika kokcidioze tok bolesti je vrlo brz i često se završava uginućem pilića u roku od 4 – 7 dana. Međutim, kada se javi u lakšoj formi bolest se vuče i po nekoliko nedjelja i veoma iznuri oboljela grla.

Foto: ferma.expert

LIJEČENJE KOKCIDIOZE PILIĆA

U kliničkoj terapiji koriste se razna kokcidiocidna sredstva sa dosta uspijeha. U preventivi koriste se kokcidiostatici kroz hranu. Najpoznatiji su jonoforni antibiotici koji mogu biti jednovalentni i dvovalentni. Od jednovalentnih jonofora najčešće se upotrebljavaju Salinomicini, a od dvovalentnih Lasalocidi.

Postoje i vakcine protiv kokcidioze. Jedne su napravljene od živih a druge od inaktivisanih kokcidija. Vakcine su efikasne samo protiv onih kokcidija koje su sadržane u njoj, jer ne postoji unakrsna zaštita između Eimerija, navodi veterina.info.

Međutim i pored mogućnosti uspještnog liječenja, štete od kokcidioze su velike, jer ozdravili pilići zaostaju u porastu i vrlo sporo se oporavljaju. Utvrđeno je da se posljedice bolesti odražavaju i na nosivost živine, tako da nosilje koje su kao pilići bolovale od kokcidioze redovno imaju manju nosivost od grla iste rase i zapata koja nikad nisu bolovala.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Oboljenja živine uslijed nedostatka vitamina (avitaminoza)

Koji su to nedostaci kukuruza u ishrani živine?

Metode određivanja pola kod jednodnevnih pilića

Odlike dobrog pijetla za priplod – Odabiranje prema spoljašnjem izgledu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI