Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKoji je zdravije jesti - Pečeni ili kuvani kukuruz?

Koji je zdravije jesti – Pečeni ili kuvani kukuruz?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Umjesto kupovnih grickalica punih masnoća, šećera, aditiva i vještačkih dodataka ukusa, tokom ljeta možete uživati u kuvanom ili pečenom kukuruzu. Osim što je ukusan, pečeni ili kuvani kukuruz je maštovita namirnica koje se može koristiti u mnogim jelima – čorbama, pirinču, testeninama, salatama…

Glavnu komponentu kukuruza čine vlakna koja su neophodna za funkcionisanje probave i rad creva. Lako je svarljiv i brzo će vas zasititi. Od vitamina, kukuruz sadrži B1, vitamin B9 i A, a bogat je i važnim mineralom kalijumom koji reguliše krvni pritisak, kao i antioksidantima koji su neophodni za detoksikaciju organizma. Sadrži ugljene hidrate i male količine masti.

Koji kukuruz je zdravije jesti – pečeni ili kuvani?

Kukruz sadrži veliku količinu skroba, koji je složeni ugljeni hidrat (ili polisaharid) koji se sastoji od hiljada molekula glukoze povezanih zajedno. Složeni ugljeni hidrati u svom prirodnom stanju imaju tendenciju da imaju niži glikemijski indeks od hrane koja sadrži jednostavne ugljene hidrate, pa je ukus manje sladak.

Ako biste zagrizli kukuruz prije nego što je kuvan, uopšte ne biste osetili mnogo slatkoće. To je zato što polisaharidi nisu razgrađeni. Kuvani kukuruz ima slađi ukus, jer je toplota kuvanja izazvala razgradnju molekula glukoze u polisaharidu. U studiji koju je uradio američki Univerzitet Perdju, naučnici su otkrili da pečenje kukuruza na visokim temperaturama dovodi do povećane količine skroba. Laički rečeno, što je viša temperatura kukuruza, to će se više glukoze razgraditi, što će rezultirati slađim ukusom.

Pročitajte: Trik za najukusniji kuvani kukuruz

Ako ispečete klip kukuruza, vjerovatno biste ga pekli na temperaturi oko 200 do 250 stepeni, to je dovoljno toplote da razbije više molekula glukoze bez sagorevanja kukuruza. Ovo će vam dati ukusan sladak klip kukuruza koji se može postići samo pečenjem. Tako da je prema ovoj studiji zdravije jesti pečeni kukuruz. Takođe, kada kuvate ili pečete kukurz najzdravije ga je jesti bez dodataka poput ulja i maslaca, jer će ovo dodatno uvećati kalorijsku vrijednost.

Ipak, ako ćemo već da biramo zbog zdravlja, stručnjaci za hranu ističu da je najbolje pripremiti kukuruz na pari. Kuvanje na pari čuva više hranljivih sastojaka u poređenju sa kuvanjem ili pečenjem na roštilju, omogućavajući vam da iskoristite sve nutritivne prednosti kukuruza, a da i dalje dobijate fantastičan ukus.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI