Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishrana5 načina da spasite presoljeno jelo

5 načina da spasite presoljeno jelo

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pripremili ste ručak i shvatili da je jelo previše slano i sada vas već obuzima panika – da li je ono za bacanje? Nije, naravno. Ovi trikovi će vam pomoći da i presoljeno jelo bude ukusno i oduševi ukućane i goste.

1. Dodajte vode

Jedan od najlakših načina da spasite presoljeno varivo je da dodate još vode i produžite vrijeme kuvanja. Može se desiti da jelo zbog toga ima blaži ukus, ali dodajte još začina i vratite harmoniju aromi.

2. Kiselina kao maska

Sok od limuna, sirće, bez obzira koja kiselina je u pitanju biće vam od velike pomoći. Dodatkom limunovog soka ili sirćeta zamaskiraćete pretjerano slan ukus jela. Nemojte samo pretjerati kako jelo ne bi bilo previše kiselo, piše Stvarukusa.

3. Potapanje

Kupili ste meso koje je preslano? Jednostavno ga potopite u vodu i ostavite tako nekoliko sati. Višak soli više neće biti glavna karakteristika pikantnog obroka s mesom.

4. Skrob kao pomoć

Dodatkom skrobnih namirnica ćete ublažiti preslan i prezačinjen ukus supa i variva. Dodajte cijeli krompir jelu i on će upiti i razblažiti so.

5. Dodajte neku kremastu namirnicu poput pavlake

Dodatkom kremaste namirnice može se promijeniti percepcija ukusa jela i ono će se učiniti blažim. Preslanoj piletini jednostavno dodajte pavlaku. Ako pavlaku za kuvanje stavite u preslan sos od paradajza dobićete finiji ukus.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI