Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKoje prednosti ima BIJELO POVRĆE?

Koje prednosti ima BIJELO POVRĆE?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bijelo povrće – Vjerovali ili ne, boja namirnica je jedan od pokazatelja hranljivih sastojaka.

Zdravlje na usta ulazi, posebno ako je riječ o bijelom povrću. Uprkos nepisanom pravilu da što više boja hrana ima, to je hrana bolja, bijelo povrće u koje spadaju karfiol, luk, pečurke, krompir, često je zanemareno. Bijelo povrće ključno je za zdravlje organizma jer mu pruža sva neophodna vlakna, vitamine i minerale.

Karfiol

Sadrži folnu kiselinu koja je važna za jačanje koštanog tkiva i poboljšanje zdravlja krvnih sudova i cirkulaciju. Redovnim konzumiranjem ovog povrća utiče se i na prevenciju raka. Bogat je vlaknima, a siromašan mastima.

Pečurke – izvor D vitamina

Imaju malo kalorija, bez holesterola su, i bez glutena. Ipak nose bogatstvo selena, kalijuma, riboflavina, niacina i vitamina D. Zanimljivo je da su bogat izvor umami ukusa, petog osnovnog ukusa posle slatkog, slanog, gorkog i kiselog. Umami je prijatan ukus koji dolazi od glutaminata, vrste aminokiselina i ribonukleotida koji se javlja i u šparglama i šitaki pečurkama. Pečurke svojim prisutvom pomažu da ostale namirnice “zažive“.

Bijeli luk

Dobar je u borbi protiv prehlade i gripa. Upotrebljava se u liječenju disajnih organa, glavobolje, nesvjestice, liječi kožne bolesti i bolesnu džigericu. Mješavina bijelog luka, limuna i meda usporava proces starenja organizma.

Crni luk

Ima ljut i jak miris kao posljedicu eteričnih ulja. Antiinflamatorno dejstvo luka olakšava neugodnost od artritisa i smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i dijabetesa. Osim toga, jača imunitet.

Beli krompir

Daje više kalijuma i vlakana od drugog povrća ili voća. On obezbjeđuje vitamin C, vitamin B6 i magnezijum. Sadrži puno skroba koje je odlično za varenje, djeluje antikancerogeno i protiv visokog holesterola. Bogat je ugljenim hidratima koji tijelu daju potrebnu energiju.

Izvor: magazin.novosti.rs

PROČITAJTE:

Brokoli je vitaminska bomba – Evo zašto je jako važno da ovo moćno povrće uvrstite u svoju ishranu!

Kineski kupus – Zeleno lisnato povrće bogato vitaminima

Za svaku vrstu važe različita pravila: Da li je zdravije svježe ili kuvano povrće?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI