Subota, 25 Juna, 2022
spot_img

Koje cvijeće se sadi u oktobru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako birate novo cvijeće ili žbunje za dvorište, evo koje biljke možete saditi u oktobru!

Oktobar je najbolji za planiranje sadnje za narednu godinu, ali ovo je i mjesec kada će baštovani posijati povrće koje će se brati u rano proljeće.

Međutim, i oni koji žele da uljepšaju svoje dvorište, mogu da u toku ovog mjeseca posade ukrasne biljke – cvjetnice i ukrasno žbunje.

Pročitajte: Tri cvijeta koja će preživjeti i najveći mraz na terasi

1. Krokusi

U oktobru je vrijeme za sadnju ovih divnih lukovica koje će se u proljeće zašareniti u vašem vrtu. Možete da ih sadite u grupicama, da pomoću njih pravite cvjetne ivice ali i da ih raspršite između žbunova da dobijete poseban efekat.

Krokusi mogu da počnu da cvjetaju već tokom zime, čak i dok još ima snijega. A kad se jednom prime, oni će se i sami širiti i i vraćati svake godine.

2. Jorgovan

Predivni, mirisni žbun koji je omiljen u Srbiji sadi se, takođe, u oktobru. Imamo različite varijetete: bijeli, ljubičasti i roze, a odaberite za jorgovan sunčano mjesto, na ocjedno mjesto koje ima malo bazniji sastav.

Pročitajte: Kako da muškatle prezime zimu i srećno dočekaju proljeće?

3. Forzicija

Ako želite da vam se dvorište “osvijetli” divnim žutim cvjetićima, posadite forziciju i imaćete prvi rascvjetalo dvorište. Lako se sadi, lako se orezuje i trajaće vam godinama! Traži sunčano mjesto i voli bogato zemljište pa dodajte malo komposta prije nego što je posadite.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Trešnja

Orezivanje trešnje nakon berbe – Prednosti i način obavljanja

Održavanje i orezivanje trešnje je vrlo važno, premda se često smatra nepotrebnim. Orezivanje trešnje se obavlja u vrijeme vegetacije, što je kod mladih voćaka najbolje...