Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKoja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone

Koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veliki broj ljudi misli da su soda bikarbona i prašak za pecivo ista stvar, pa im je sve jedno, pa u hranu stavljaju jedno ako ostanu bez drugog.

Ipak, to nije istina. Njihov hemijski sastav se uvekoliko razlikuje, pa ne mogu da se koriste za iste stvari.

Soda bikarbona se često koristi za čišćenje, ali nije rijedak slučaj da se koristi i prilikom kuvanja. Zabuna često dolazi iz stranih recepata, gdje se za sodu kaže “baking soda”, dok se za prašak za pecivo kaže “baking powder”. Mnogi misle da su ovi pojmovi zapravo sinonimi.

Pročitajte: SODA BIKARBONA UMJESTO PESTICIDA – Zaštitite voće i povrće od propadanja na ovaj način!

Soda bikarboan se smatra idealnim sastojkom za sve vrste testa, jer pospješuje njegovo dizanje. Osim što se dodaje u jela, posebno u pripremi kolača za dizano tijesto, veliki broj domaćica koristi sodu i prilikom čišćenja kuće.

Međutim, sodi bikarboni je za aktiviranje njenih svojstava potrebna neka vrsta kiseline.

Prašak za pecivo je, sa druge strane, kombinacija sode i vinske kiseline, a kako bi djelovao, potrebna mu je samo voda. Za razliku od sode, prašak za pecivo ne bi trebalo da se miješa sa kiselom hranom, a najviše se koristi za nadimanje tijesta, slično kao i soda.

Dakle, soda bikarbona se stavlja isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo ne. Imajte na umu, kada pečete kolače i dezerte i koristite sodu bikarbonu, da morate dodati neki kiseli sastojak da biste to aktivirali i da bi recept ispao kako treba, prenosi Krstarica.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI