Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKo smije, a ko ne bi trebalo da jede kiseli kupus?

Ko smije, a ko ne bi trebalo da jede kiseli kupus?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Niskokalorična namirnica, puna vitamina C, ipak sadrži dosta soli, pa se nekim hroničnim bolesnicima ne savjetuje ili se preporučuje samo uz dodatni oprez.

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Sadrži enzime koji pomažu tijelu da razgradi hranu na manje i lakše svarljive molekule, kako bi organizam lakše apsorbovao više hran­ljivih materija.

Jedan od glav­nih sastojaka kiselog kupusa je kuhinjska so, koja podstiče rast korisnih laktoba­cila i u isto vrijeme inhibira razvoj bakterija koje bi mogle da dovedu do kva­renja i propadanja proiz­voda.

Pročitajte: Koje vitamine sadrži kiseli kupus?

Bogat je vlaknima i koristan je izvor probiotičkih bakterija, a sva ova svojstva čine ovu namirnicu dobrim izborom za kontrolu holesterola.

Kiseli kupus je izvor vitamina K2 koji pomaže u sprječavanju nakupljanja naslaga kalcijuma u arterijama, jednim od faktora rizika za pojavu ateroskleroze.

Određeni sojevi probiotič­kih bakterija u fermentisanoj hrani mogu spriječiti simptome anksioznosti i depresije.

Da li je bezbjedna namirnica?

Ovo povrće je bogato histaminom koji ne podnose sve osobe. Ova sups­tanca mo­že da izazove smetnje u probavnom sistemu u obliku dijareje, bolova, na­dutosti, mučnine. U težim slu­ča­jevima moguća je i glavobo­lja, otežano disanje, poremećaj srčanog ritma.

Pročitajte: Kvari vam se kiseli kupus? Ovo može biti uzrok

Mogu li kiseli kupus da koriste teško bolesne osobe?

Pacijenti koji uzimaju neke lekove, kao što su inhibitori monoamin oksidaze za tret­­man depresije i Parkinsonove bo­lesti, trebalo bi da budu oprezni ako koriste kiseli kupus. Upotreba fer­men­tisanih namirnica kod teško bolesnih osoba i pacijenata sa oslabljenim imu­nitetom sa­vjetuje se samo pod nadzorom ljekara i stručnjaka za ishranu.

So je nemoguće u potpunosti ukloniti

Ovo je namirnica sa dosta soli, koja se ne preporučuje osobama sa ­hi­pertenzijom i oštećenjem bubrega. Usljed viška soli, ote­žano je i izbacivanje tečnosti,a so remeti i ravnotežu kali­juma i natrijuma.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI