Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKišni uslovi pogoduju širenju plamenjače krompira: Potrebna hitna zaštita usjeva

Kišni uslovi pogoduju širenju plamenjače krompira: Potrebna hitna zaštita usjeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača krompira (Phytophthora infestans) je ekonomski najznačajnija bolest krompira, koja može značajno utjecati na smanjenje prinosa i kvalitete krompira. Ova bolest uzrokuje gljivica Phytophthora infestans, koja napada stabljike, listove i krtole krompira. Intenzitet napada plamenjače ovisi o temperaturi, broju kišnih dana i količini padavina. U sezoni s obilnim i dugotrajnim padavinama i umjereno visokim temperaturama, idealni su uslovi za razvoj plamenjače.

Prvi simptomi plamenjače primjećuju se na listovima u obliku sivkasto smeđih pjega, koje kasnije postaju nekrotične i izgledaju kao spaljene. Na donjoj strani lista mogu se vidjeti bijele prevlake, što zapravo predstavlja miceliju gljive. Infekcija se prvo javlja na vrhu lista i širi se u obliku slova “V”. Simptomi se kasnije pojavljuju i na stabljikama i gomoljama.

Preventivne mjere zaštite od plamenjače uključuju:

  1. Kvalitetna obrada zemljišta uz poštivanje plodoreda: Redovno rotirajte usjeve kako biste smanjili prisutnost gljivica i spora u tlu.
  2. Izbor otpornih sorti: Odabir sorti krompira koje su otporne na plamenjaču može smanjiti rizik od infekcije.
  3. Sadnja zdravih krotola: Koristite samo zdrave i nezaražene krtole za sadnju kako biste spriječili unos patogena u polje.
  4. Zagrtanje sa zaobljenom humkom: Stvaranje zaobljenih humaka oko biljaka pomaže u usmjeravanju kiše između redova i smanjuje vlažnost lišća, što može smanjiti širenje plamenjače.
  5. Uništavanje korova i samoniklih biljaka krompira: Korovi i samonikle biljke mogu biti rezervoari za gljivice i patogene, stoga ih treba uklanjati kako bi se smanjio izvor infekcije.
  6. Čupanje i uništavanje zaraženih biljaka: Ako primijetite simptome plamenjače na biljkama, trebate ih ukloniti i uništiti kako biste spriječili daljnje širenje bolesti.

Hemijske mjere suzbijanja plamenjače provode se primjenom preventivnih i kurativnih fungicida. Preventivni fungicidi se primjenjuju kako bi zaštitili lisnu površinu i spriječili infekciju. Kurativni fungicidi djeluju sistemično i biljka ih apsorbira. U sezoni s dugotrajnim i obilnim padavinama, primjena preventivnih fungicida možda nije opravdana jer se ispiru s biljke prije nego što mogu djelovati. U takvim slučajevima, sistemični fungicidi imaju prednost jer ne ispiru s biljke, mogu se koristiti na mladim biljkama i pružaju adekvatnu zaštitu tokom intenzivnog rasta.

Pri primjeni hemijskih sredstava važno je slijediti upute za upotrebu odabranog fungicida, poštivati propisane karence (vrijeme između primjene fungicida i berbe) te primjenjivati fungicide na racionalan način. Također, treba slijediti upute za sigurnu primjenu i osigurati da se fungicidi koriste u skladu s propisima i preporukama.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI