Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKina šalje 100.000 patki u borbi protiv najezde skakavaca

Kina šalje 100.000 patki u borbi protiv najezde skakavaca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kina će poslati patke u Pakistan kako bi pomogla u borbi protiv velike najezde skakavaca koja predstavlja prijetnju regionalnoj prehrambenoj sigurnosti

Pakistanske vlasti proglasile su izvanredno stanje jer su suočeni s rojevima pustinjskih skakavaca koji u velikim količinama jedu usjeve, dok raste zabrinutost zbog moguće nestašice hrane. Kina će, kako bi pomogla u njihovoj borbi, poslati 100 tisuća patki koje će biti raspoređene na 4.827 kilometara od istočne provincije Zhejiang do Pakistana, koja dijeli granicu s provincijom Xinjiang.

Istraživači ističu da su se patke pokazale učinkovitom metodom suzbijanja najezde skakavaca koja se dogodila prije 20 godina. Naime, 2000. godine, 700.000 patki i kokoši poslano je u Xinjiang kako bi se borili protiv skakavaca koji su proždirali preko 3,8 milijuna hektara usjeva i travnjaka, piše Independent.

Jedna patka može pojesti više od 200 skakavaca dnevno. Imaju tri puta veću borbenu sposobnost od kokoši“, rekao je istraživač Lu Lizhi. Dodao je da je vjerojatnije da će patke ostati u grupi, zbog čega je lakše upravljati njima nego kokošima.

Poljoprivrednici pozivaju na ostavke

Upotreba patki kao “biološkog oružja” jeftinija je i ekološki prihvatljivija alternativa pesticidima, dodao je Lu.

Skakavci koji su opsjeli Pakistan potaknuli su premijera Imrana Khana da proglasi izvanrednu situaciju početkom ovog mjeseca radi zaštite usjeva i poljoprivrednika. Poljoprivrednici vjeruju da ministarstva nisu dovoljno brzo poduzela mjere za rješavanjem problema sa skakavcima te pozvali vladajuće da daju ostavku.

Vlada je nedavno shvatila važnost situacije, ali vjerujemo da su izgubili dragocjeno vrijeme u kojemu su mogli riješiti dio problema“, rekao je Zafar Hayyat iz Ureda poljoprivrede Pakistana.

Najveća najezda u posljednjih 70 godina

Preko milijardu skakavaca prisutno je u zemljama istočne Afrike. Prvi val došao je iz Etiopije i Somalije, gdje se narod suočio s najgorom najezdom ovih kukaca u posljednjih 25 godina. Pustinjski skakavci sada napadaju i Keniju, stvarajući najveću najezdu u posljednjih 70 godina. U Etiopiji su skakavci stigli do vrlo plodne zemlje u dolini Rift te opustošili pašnjake u Keniji i Somaliji. Rojevi dnevno mogu prijeći i do 150 km i sadržavati između 40 i 80 milijuna jedinki po km2.

Osim nedostatka stručnosti u kontroli suzbijanja štetnika, u Keniji je ponestalo i pesticida, Etiopiji je potrebno više aviona za tretiranje, a u Somaliji i Jemenu ne postoji sigurnost za istrebljivače jer se u tim zemljama vode građanski ratovi.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI