Utorak, 28 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKantarionovo ulje - Kako se pravi i za šta se koristi

Kantarionovo ulje – Kako se pravi i za šta se koristi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave dobija se od istoimene biljke žutih cvjetova. Ovo ulje odlično je za liječenje raznih rana, ogrebotina ili ožiljaka, a takođe ima i antivirusno, antigljivično te antibakterijsko djelovanje.

Ipak, treba ga oprezno nanositi jer je kantarionovo ulje fototoksično, što znači da se nakon njegova nanošenja ne smije izlagati sunčevim zrakama jer mogu ostati ožiljci na koži.

Šta je kantarion?

Kantarion je biljka visoka 30 do 70 centimetara koja raste uz rubove šuma, u šikarama, na livadama i uz živice. Raste za vrijeme ljeta, od maja do septembra, a bere se sam cvijet i to dok je u cvatu, najčešće u julu.

Sama biljka se koristi u raznim pripravcima kao što su čajevi ili tinkture i kao takva je prirodan lijek za smirenje, depresiju, glavobolje, koristi se protiv proliva, astme i upale maternice, dok se u obliku ulja koristi za probleme koji se pojavljuju na koži.

Pročitajte: Kantarionovo ulje uvijek treba imati u kući: Jedna bočica za desetak bolesti!

Za šta je sve dobro kantarionovo ulje?

Kantarionovo ulje koristi se vijekovima zbog njegovih blagodati i jednostavnosti izrade te korišćenja. Ovo ulje pomaže kod raznih kožnih oboljenja kao što je dermatits, a pomaže i kod zarastanja rana, ožiljaka, akni, prištića kao i kod hemoroida. Ovakav učinak ima zbog svojeg snažnog protivupalnog djelovanja.

Može se jednostavno koristiti za ublažavanje ispucale i suve kože, a jednako tako njegovim masiranjem se može ublažiti i bol u mišićima. Ovo ulje se može koristiti i kod mnogih ženskih problema, kao što je na primjer gljivična infekcija Candidom Albicans.

Kantarionovo ulje može se na kožu stavljati tri puta dnevno, a koža će od njega biti glatka i mekana, dok će se ožiljci i rane s vremenom povući. Važno je samo paziti da se ulje ne stavlja na otvorenu ranu, već da je rana prvo očišćena i dezinfikovana te da je zarasla.

Takođe, ulje se ne smije stavljati na kožu neposredno prije izlaska na sunce jer može izazvati reakciju na koži koja nalikuje na opekotine. Ipak, može se koristiti nakon sunčanja kako bi se vratila vlažnost koži. Najbolje ga je staviti naveče prije spavanja te ujutru, prije izlaska na sunce, oprati mjesto na koži na koje ste nanijeli ulje.

Pročitajte: Ljekovitost kantariona

Kako se pravi kantarionovo ulje?

Kantarionovo ulje je vrlo jednostavno za napraviti. Prije svega je važno brati biljke na sunčan dan, kada su cvjetovi otvoreni, ali i izbjegavati branje nakon kiše kako cvjetovi ne bi bili vlažni. Beru se cvjetovi koji su rastvoreni, a ne osušeni ili cvjetovi koji još nisu procvali. Treba paziti da se ne beru cvjetovi samo jedne biljke, već da se uzmu cvjetovi različitih biljaka, kako bi se biljka kasnije mogla oporaviti.

Nakon što se ubere, cvjetovi se stavljaju u prethodno opranu i osušenu staklenu bocu ili veću staklenku u koju se potom ulije maslinovo ulje, toliko da su cvjetovi prekriveni uljem. Bocu je potrebno zatvoriti i držati na suncu do sedam nedjelja. Svakih nekoliko dana je potrebno promiješati sadržaj boce i maknuti poklopac kako se ne bi skupljala vlaga. Nakon sedam nedjelja se ulje procijedi u drugu bocu i može se koristiti. Dobro napravljeno ulje je crvene boje. Jednom kad je procijeđeno, ulje se drži na tamnom mjestu i može stajati do dvije godine.

Zaključak

Dakle, kantarionovo ulje dobija se od istoimene biljke, tačnije od njenih žutih cvjetova, a može se koristiti za razne rane i ožiljke na koži, kao i za masaže te ublažavanje bolovi u mišićima. Ovo ulje se koristi od davnina jer ga je jednostavno napraviti, a odličan je prirodni lijek za mnoga stanja zbog svojeg antivirusnog, antibakterijskog i antigljivičnog djelovanja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI