Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKalanhoja - Jedostavna za održavanje, a cvjeta tokom zime

Kalanhoja – Jedostavna za održavanje, a cvjeta tokom zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalanhoja, latinski naziv kalanchoe blossfeldiana je cvijeće porijeklom iz Madagaskara, donešeno u Evropu davne 1939 godine. Najveći proizvođač ovog cvijeća jeste Danska, koja godišnje proizvede oko 40 miliona primjeraka. Ona je ujedno zaslužna i za razvoj novih sorti. Danas u svijetu postoji oko 690 vrsta kalanhoje.

Kalanhoja se još naziva i boginja suza jer je po legendi rođena iz suze jedne zaljubljene boginje, pa se zbog toga poklanja kao simbol ljubavi. Ova biljka se svrstava u familiju krasula. Rast joj je mali (kreće se od 20 – 40cm) i relativno zbijen, a listovi su pljosnatog oblika. Prvobitna boja je bila vatreno crvena, a sada je možemo naći i u bijeloj, narandžastoj, žutoj i ciklama boji. Naravno, postoje i primjerci sa zvonastim i punim cvijetom. Stabiljka poslije par godina postaje drvenasta.

Ona je vrlo popularna među cvjećarima zbog dugotrajnosti cvijeća, privlačnog lista i brzog procvjeta. Najveća prodaja je zimi, tačnije kada je procvat u toku. I što je velika prednost, gajenje ove biljke je veoma jednostavno.

Njega i održavanje Kalanhoja

Njega Kalanhoje je slična njezi kaktusa. Idealna je sobna biljka kojoj odgovaraju svjetla mjesta i suv vazduh. Savršena temperatura koja joj prija je oko 15 stepeni. Kalohija ne podnosi često zalivanje jer vlagu čuva u lišću. Zimi se zaliva odprilike na svakih 15, a ljeti na svakih 7 dana. Naravno, zalivate i po potrebi, ako primijetite da je zemlja u saksiji suva.

Obavezno izbjegavajte polivanje preko cvjetova i lišća. Kalanhoja je biljka poznata kao biljka kratkog dana. Pupoljke stvara u tom periodu, uglavnom od novembra do marta. Tačnije, pravo cvjetanje se javlja od januara do marta mjeseca.

Zbog prevelike vlage, koju ova biljka ne podnosi, hladnoće ili direktnog kontakta sa suncem može doći do pojave gljivičnih bolesti i uginuća. Većina ljudi ovu biljku baca nakon jedne sezone, odnosno nakon prestanka sa cvjetanjem. Ipak se ona može sačuvati i trajati još par godina.

Kada cvjetovi počnu da blijede potrebno je izvršiti njihovo orezivanje, a potom staviti na neko hladnije mjesto i ne zalivati. Potrebno je da provede oko 6 nedelja u tamnoj prostoriji i sa 8 sati svjetlosti dnevno. Kada primetite da se pojavljuju pupoljci iznosite je na svjetlo mjesto i počinjete sa zalivanjem i prehranjivanjem. Za prehranjivanje se koristi đubrivo za kaktuse. Na ovaj isti način se stvaraju i vještački kratki dani.

Uzgoj i razmnožavanje Kalanhoje

Razmnožavanje možete raditi iz sjemena ili iz reznice. Pošto je za razvoj biljke iz sjemena potrebno i do deset mjeseci, mnogo brže se dobija mlada biljka iz reznice. Za reznice se upotrebljavaju uglavnom vrhovi, ali ako ih nema dovoljno mogu poslužiti i listovi.

Cvijeće kalanhoja se veoma lako razmnožava orezivanjem u maju i junu. Od matične biljke se odkida reznica i stavlja u pijesak kako bi pustila žile. Preporučljivo je da se reznice ostave dan na suncu kako bi se rez osušio. Kod orezivanja je obično potrebno oko dvije do tri nedelje da iznikne, a da se ne koriste hormoni za oživljavanje. Odrežite stabiljke koje su duže od 10 cm i odstranite listiće koji se nalaze na dnu. Potom plitku saksiju napunite zemljom i malo pijeskom.

Postavite kalanhoju unutra do visine gde je bio posljednji odstranjeni list. U ovoj fazi biljku zalivate manje nego obično i postavljate je na osvjetljeno i toplo mjesto. Nakon dvadesetak dana će biti spremna za presađivanje. Presađivanje se vrši u maloj saksiji sa drenažom.

Izvor: cvecarstvo.com

PROČITAJTE:

Božur – Cvjeta godinama bez pauze

Dan i noć – Ovaj cvijet cvjeta čak i ispod snijega

Decembar ili božićni kaktus: Ako uradite ovo, cvjetaće bujnim cvijetom cijele zime!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI