Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKakvo je zemljište u zaštićenim prostorima i kako ga održavati

Kakvo je zemljište u zaštićenim prostorima i kako ga održavati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve veće površine zemljišta se pokrivaju radi proizvodnje ranog povrća, voća, cvijeća i sadnog materijala. To su u stvari zemljišta zaštićenih prostora.

U zaštićenim prostorima, tj. plastenicima i staklenicima prirodno zemljište je doživjelo velike promjene pod uticajem čovjeka. Te promjene se ogledaju u povećanim sadržajima organske materije, biogenih elemenata i korisnih mikroelemenata. U nekim zaštićenim prostorima došlo je i do promjene mehaničkog sastava uslijed donošenja presjeka, frakcije gline ili ilovače. U tako izmijenjenom zemljištu došlo je do izmjene vodno-vazdušnog i toplotnog režima. Zbog toga što se ova zemljišta pokrivaju došlo je do promjene temperature, relativne vlage, tj. do specifične mikroklime. U tako izmijenjenim uslovima nešto je intezivnije ispiranje hraniva. Uslije česte i intezivne obrade došlo je do stvaranja nestabilne strukture i zaslanjivanja uslijed navodnjavanja slanom vodom.

FIZIČKE OSOBINE

Mehanički sastav u zemljištima plastenika je uglavnom popravljen pa je on u većini slučajeva ilovast, ali je struktura ovih zemljišta nestabilna, čemu dopirnosi zaslanjivanje i itezivna obrada i primjena povećanih doza mineralnih đubriva.

HEMIJSKE OSOBINE

Zemljišta zaštićenih prostora imaju uglavnom dosta humusa, povećan sadržaj mineralnih materija, posebno azota, fosfora i kalijuma.

PROIZVODNA SPOSOBNOST

Na ovim zemljištima najčešće se gaje sve povrtarske biljne vrste, cvijeće, a od voćnih vrsta najviše se gaji jagoda.

Ova zemljišta su plodna i pogodna za gajenje navedenih biljnih vrsta, ali zahtijevaju češću kontrolu plodnosti da ne bi došlo do zaslanjivanja, zakišeljavanja i nagomilavanja štetnih materija zbog specifičnosti đubrenja i primjene pesticida u plastenicima.

Među najvažnije mjere popravke spadaju popravka strukture, tj. stabilnosti strukturnih agregata, pravilan plodored, obrada zemljišta pri stanju fizičke zrelosti za obradu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI