Petak, 23 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako zaštititi voćnjake od naglih promjena temperature?

Kako zaštititi voćnjake od naglih promjena temperature?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neočekivani toplotni preokret izmamio je voćke iz faze mirovanja, pokrećući sokove i čak izazivajući rani početak cvjetanja. Sa posebnim naglaskom na osjetljive vrste poput badema, breskvi i kajsija, voćari su pozvani na hitno preduzimanje mjera kako bi se ublažile potencijalne posljedice ovog neobičnog vremenskog fenomena. Dr Keserović preporučuje konkretne korake kako zaštititi voćnjake od naglih promjena temperature

Kako zaštititi voćnjake od naglih promjena temperature

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović rekao je za Dobro jutro da su zbog drastičnog skoka temperature na +20 stepeni Celzijusa, a odmah zatim i naglog pada na – 2, voćke doživile veliki stres, jer je na visokim temperaturama počela prinudna faza, odnosno krenuo je sok u biljkama.

– Iako su biljke u fazi mirovanja, visoke temperature su izazvale kretanje sokova, a u pojedinim slučajevima došlo je i do naglog cvjetanja, što će nažalost uticati na sve voćne vrste – pojašnjava dr Keserović.

Pročitajte: Savjeti za uspješnu zaštitu osjetljivih voćnih sadnica tokom zime

Prema njegovim riječima, u ovom periodu najviše mogu da stradaju badem, breskva i kajsije koje su i najosjetljivije. Kako bi ublažili štetu, Keserović preporučuje voćarima da isprskaju voće sa 30 odsto većom dozom bakarnog kreča, a nakon toga da izvrše dezinfekciju voćnjaka.

Inače,  preparati na bazi bakra su najčešće bakarni oksihlorid, bakar sulfat, bakar hidroksid, bakar(II)oksid, a načini djelovanja preparata na bazi ovih aktivnih materija su vrlo slični.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI