Nedjelja, 4 Decembra, 2022
spot_img

Kako zamrznuti blitvu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako zamrznuti blitvu – Blitva je lisnato povrće koje je prije zamrzavanja potrebno kratko blanširati u vodi, odnosno kratko ga prokuvati. Nakon kuvanja listove je potrebno ocijediti i posušiti te nakon toga tek zamrznuti.

Zamrzavanje je najbolji način čuvanja voća i povrća. Neke namirnice nije moguće pronaći u zimskim mjesecima, zbog čega se često blanšira i zamrzava.

Zamrzavaju se isključivo listovi blitve koje možete ili narezati ili ostaviti jednom komadu. Listovi blitve jako brzo venu stoga ih je najbolje odmah nakon berbe blanširati kako bi se spriječilo njihovo propadanje. Blanširano povrće možete spremati u plastične vrećice ili u plastične posude.

Pročitajte: Kako zamrznuti tikvice za zimu

Sastojci

  • svježi listovi blitve
  • voda

Priprema

  1. Svježe listove blitve dobro operite plod mlazom hlade vode tako da uklonite svu zemlju, insekte ili sredstva kojima je povrće tretirano.
  2. U posudu stavite vodu, ali ne do vrha jer će voda trebati kuvati. Posudu stavite na šporet na laganu vatru i pustite vodu da prokuha.
  3. Uronite listove blitve i ostavite da kuvaju 3 – 5 minuta, zavisno od tvrdoće lista. Ako blitva ima tvrđe listove i ako je starija onda je ostavite da kuva do 5 minuta.
  4. Nakon kuvanja, listove izvadite odnosno procijedite pomoću cijedila.
  5. U drugu posudu stavite hladnu vodu, stavite 3 – 4 kocke leda i uronite kuvane listove blitve.
  6. Ostavite listove da stoje u vodi 3 – 5 minuta (koliko dugo ste ih kuvali, toliko ih ostavite i u hladnoj vodi)
  7. Nakon što su se listovi ohladili ponovo ih ocijedite i poslažite na papirne ubruse. Lagano ih istapkajte s drugim ubrusom ili pamučnom krpom.
  8. Spremite ih u kese, istisnite zrak rukom i zatvorite.

Na kese napišite datum kada ste ih blanširali i pakirali blitvu te ih spremite u zamrzivač.

Čuvanje i skladištenje

Nakon blanširanja i cijeđenja, blitvu možete čuvati u zamrzivaču do 12 mjeseci. Važno je samo imati na umu da jednom kada se odmrzne, više se ne smije zamrzavati. Možete je čuvati u plastičnim kesama ili posudama s hermetičkim poklopcem. Na kesama naznačite datum spremanja u zamrzivač jer nakon 12 mjeseci, blitva počinje gubiti ukus, ali i vitamine i minerale koje ste pokušali sačuvati.

Pročitajte: Kako sačuvati paradajz za zimu – Da li je koristan zamrznuti paradajz?

 

Savjeti

Prije blanširanja s listova blitve možete ukloniti tvrde lisne žile, ali ako vam neće smetati, ne morate ih uklanjati. Blitvu možete zamrznuti i u obliku malih kuglica koje ste napravili od listova. Prilikom takvog zamrzavanja svaku kuglicu je potrebno pakovati u zasebnu kesu kako se ne bi “slijepile”.

Zamrzavajte pretežno starije listove blitve jer oni bolje podnose proces blanširanja. Možete zamrznuti i mlade listove koji su manji i tanji, ali u tom slučaju ih ne kuvajte duže od 3 minute. Mlade listove je bolje konzumirati odmah nakon što su ubrani jer su tada puno ukusniji nego nakon zamrzavanja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]