Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako uzgojiti žalfiju - Za bujan žbun slijedite ova uputstva

Kako uzgojiti žalfiju – Za bujan žbun slijedite ova uputstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako uzgojiti žalfiju – Smatra se da je pradomovina žalfije Balkansko poluostrvo, otkuda se širila prema zapadnom Mediteranu. Danas je nalazimo po čitavoj Evropi i dijelovima Sjeverne Amerike.

Žalfija je biljka kojoj odgovara topla i suva klima, dok je relativno osjetljiva na niske temperature i visoku vlagu pa je rijetko možemo pronaći na nadmorskim visinama većim od 800 metara.

Žalfiji za rast treba velika količina sunčevog svjetla te joj stoga najviše odgovaraju otvorena i osunčana staništa. Biljka najbolje uspijeva u siromašnom, pjeskovitom i slabo hranjivom tlu, a činjenicu da je jedna od najvažnijih stanovnika dalmatinskog krša zahvaljuje svojoj velikoj otpornosti prema dugotrajnim ljetnim sušama te izrazito snažnom i račvastom korijenju kojim zadržava ionako male količine zemlje krškog područja.

KAKO UZGOJITI ŽALFIJU

Iako životni vijek biljke može biti i do 7 godina, ako je tehnologija uzgoja loša, prinosi počinju opadati već nakon četvrte godine.

Žalfija je biljka koja se može razmnožavati i sjemenom i reznicama, međutim znatno je jednostavnije razmnožavanje sjemenom.

Ipak, sjeme žalfije prikupljeno u prirodi teško klija te se za podizanje nasada najčešće preporučuje upotreba komercijalno dostupnog sjemena. Plod žalfije sazrijeva vrlo sporo, obično u julu ili avgustu. Unutar ploda se nalaze sjemenke koje su klijave 3-4 godine.

Idealna temperatura za klijanje biljke je 15 do 25 °C, dok pri nižim temperaturama ono znatno sporije. Žalfija se na otvorenom sije obično u jesen ili rano proljeće (najkasnije do sredine marta) jer joj je za početni rast potrebna velika količina vlage, dok odrasla biljka može bez posljedica podnijeti dugotrajne suše. Dubina sjetve je obično 2 cm, a razmak među redovima 50 cm.

Pročitajte: Kako se gaji ukrasna žalfija

U prvoj godini uzgoja biljka obično ne cvjeta i vrlo je osjetljiva na niske temperature i mraz pa ju je najbolje preventivno zagrnuti. Zemlju u koju se planira posaditi žalfija najbolje je preorati u jesen kako bi se u proljeće u vrijeme sjetve što manje obrađivala te kako bi zadržala svu vlagu koju je prikupila preko zime.

Za postizanje dobrog prinosa treba prehraniti zemlju i to u jesen prije sadnje te na proljeće. Biljka nakon sadnje niče relativno brzo, nakon 20-25 dana te je vrlo važno u tom razdoblju pažljivo okopati i oplijeviti usjev.

CVJETANJE I BERBA

Žalfija cvjeta od maja do jula kada se na vrhu stabljike u prividnim klasovima razvijaju ljubičasti cvjetovi.

Žalfija koja se bere za proizvodnju eteričnog ulja obično se bere krajem jula kad je u punom cvatu jer je tada sadržaj ulja u njoj najviši. Bere se samo lišće i mlade grane dok se drvenasti dijelovi stabljike i korijena uklanjaju.

Žalfija je biljka koja je poznata po svom eteričnom ulju koje je sadržano u cijelom nadzemnom dijelu biljke, a najviše ga ima u listovima. Udio ulja u suvom biljnom materijalu se obično kreće od 1,6 do 2,7 %.

Vrijeme i način berbe žalfije zavise od toga bere li se biljka iz prirode ili iz nasada. U oba slučaja branje treba obaviti po suvom i sunčanom vremenu te tokom najtoplijeg dijela dana, kad je u biljci najveći udio eteričnog ulja. U prirodi se biljka ne bere prije druge polovine jula, kako bi se razvio plod i sjeme.

Pročitajte: Žalfija: Svi važni recepti na jednom mjestu

Međutim, naučno je dokazano, listove žalfije koji se beru za pripremu čaja ili nekog drugog pripravka najbolje je brati u maju kad je u biljci najviša koncentracija fenola. U prilog ovoj tvrdnji ide i poznati engleski stih koji glasi “Kko želi živjeti dugo, mora jesti žalfiju u maju” (He that would live for age, must in May eat sage). Naime, topli napitak od žalfije pio se i mnogo prije nego što je u Evropu došao čaj.

Važno je napomenuti da se u prirodi žalfija ne kosi nisko kao u nasadu te je potrebno da nakon branja zaostane jedna trećina biljke.

Kod uzgoja, u prvoj godini žalfija se prvi put kosi u julu, a drugi put u oktobru. Sljedećih godina otkosi mogu biti i ranije.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI