Četvrtak, 8 Juna, 2023
spot_img

Kako uzgojiti hrast iz žira?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako uzgojiti hrast iz žira – Hrast je vrsta drveća koji ima jednu od najljepših krošnji pa ga često mnogi zemljovlasnici žele uzgojiti. Uzgoj hrasta iz žira nije jednostavan proces i traje više od godinu dana pa zahtjeva određenu strpljivost.

Sadnja

1. Sadnja direktno u tlo

Prije sadnje žira preporučuje se ispiranje toplom vodom kako bi se smanjio negativan učinak ličinka štetnika i gljivica. Najjednostavniji način sadnje žira je na otvoreno tlo u vrtu, tako se hrast i razmnožava u šumskim područjima. Žir je potrebno položiti horizontalno na dubinu 5-6 cm. S obzirom na to da hrast voli sunčana područja, odaberite adekvatno mjesto sa što više sunčanih sati. Poželjno je sjeme posaditi najmanje 6 m od ostalih stabala i zgrada jer mu je korijenov sisten snažan. Preporučuje se u sadnu jamu dodati malo šumskog tla koje će povećati uspješan razvoj sadnica. S obzirom na slabu klijavost preporučujem sadnju nekoliko žireva odjednom.

Pročitajte: Pet prekrasnih vrsta drveća koje najbrže rastu

2. Sadnja u kontejnere (saksije)

Ako se ipak odlučite zasaditi žir u teglu (saksiju) i sadnju obaviti na proljeće, tokom zime morate žirove staviti u stanje hibernacije. Hibernacija je postupak u kojem žir stavite u posudu koja je napunjena piljevinom, mahovinom ili korom drveta. Važno je posudu dobro zatvoriti. Posudu sa žirom potrebno je držati na temperaturi od 0°C. U toj posudi sjeme bi trebalo držati 60 dana prije klijanja i redovno ga prskati i miješati. Podloga mora biti lagano vlažna. Kada uočite prve korjenčiće znači da je vrijeme za sadnju. U tegle (saksije) se može staviti mješavina šumskog tla i supstrata za uzgoj presadnica.

Pročitajte: Kako da se osigura dobro pirmanje voćki i drveća prilikom sadnje

Kada biljka dosegne visinu do 15 cm i imaju barem 5 jakih, zdravih listova, vrijeme je za sadnju na stalno mjesto na otvoreno. Mjesto na otvorenom koje je odabrano za sadnju mora biti humusno i je suviše suvo. Sadnju obavite na dubinu kao što je bilo u posudi. Da bi zaštitili mjesto sadnje od isušivanja preporučuje se oko sadnice pobacati piljevinu ili malč.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI