Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako uzgajati lavandu u zatvorenom prostoru?

Kako uzgajati lavandu u zatvorenom prostoru?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako uzgajati lavandu u zatvorenom prostoru – Jeste li ikada razmišljali o tome? Lavanda je možda jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih biljaka na svijetu. Svi ste čuli za ovu biljku, za njen miris, znate da se gaji na poljima, plantažama, u vrtu, ali možda niste čuli da se može gajiti i u zatvorenom prostoru.

Kako uzgajati lavandu u zatvorenom prostoru

Lavanda je biljka koja mnogo može doprinetu izgledu enterijera. Odgovara joj sunčano mjesto, samim tim u sobi je pozicionirajte tako da bude blizu prozora koji je okrenut prema jugu ili na mjesto gde će dobijati bar 4h svjetlosti. U suprotnom će biljka imati vretenast rast, slabije cvjetanje i biće podložnija bolestima. Biljka ne treba biti izložena vještačkom izvoru toplote sa vještačkom cirkulacijom vazduha. Idealna temperatura u unutrašnjem prostoru za njen rast je oko 22 C° od proleća do polovine jeseni, a tokom zime oko 16°C. Između zalivanja ostaviti zemljište da se relativno osuši. Nemojte pretjerivati sa vlagom.

Pročitajte: Lavanda: Kako da uzgajate lavandu u saksiji

Lavande koje mogu uljepšati vaš dom

Od mnogobrojnih vrsta lavande koje postoje, engleska lavanda (Lavandula Angustifolia) je jedan od najboljih izbora za sadnju u zatvorenom prostoru. Takođe se najčešće sadi i u vrtovima i baštama.  Biljka se može kupiti kao sjeme ili kao mlada sadnica u rasadnicima ili većim tržnim centrima.

Evo nekoliko vrsta engleske lavande koje možete uzeti u obzir:

Munstead: Ova sorta je prilično kompaktna, što je idealno za uzgoj u zatvorenom. Ima visoku otpornost na toplotu, a neke hibridne sorte su otporne i na hladnoću. Njeno lišće je svjetlo zeleno sa plavkastim cvjetovima.

Hidcote: Ova niska sorta je malo viša i šira od Munsteada, ali su joj listovi sivi i cvjetovi imaju divnu tamno ljubičastu boju. Hidcote je jedna od najaromatičnijih sorti lavande, koja će svojim divnim mirisom ispuniti cijelu prostoriju u kojoj se nalazi.

Mini Blue: Ovo je jedna od najnižih lavandi, što je čini dobrim izborom za male četvrtaste saksije za cvijeće.  Cvjetanje ove biljke je veoma bogato, tako da je to pravi izbor da u vašu dnevnu sobu unese, sem mirisa, i živost.

Sadnja lavande u zatvorenom prostoru

Saksija u koju presadite biljku mora biti bar 5 cm dublja od korijena zbog potencijalnog viška vlage na dnu saksije. Idealno bi bilo da stavite kamenčiće ili šljunak na dno posude, da napravite dobru drenažu. Možda će izgledati da je biljka mala u odnosu na veličinu posude, ali lavanda se veoma brzo širi, tako da će ispuniti saksiju svojim listovima za kratak period.

Pročitajte: Uzgoj lavande – Savjeti za sigurne prinose!

Orezivanje

Lavanda ne zahtjeva mnogo nege, ali zahtjeva godišnje orezivanje. Pošto je biljka polu-žbun, vremenom će njene grane početi da drvene. Kada malo odrveni to je u redu, ali ako previše bude takvih grana, to će ubiti vašu biljku. Odsijecite vrhove biljke dok raste, malo korigujte, a nakon cvjetanja je orežite za 2/3 kako biste podstakli nove izdanke i kako bi oblik biljke bio lijep i kompaktan.

Imajte na umu

Lavanda ima svoj period cvjetanja, što znači da neće cvjetati tokom cijele godine. Međutim, biljka ima mirisno lišće, tako da će odabir biljke jačeg mirisa osigurati da cijele godine uživate u njoj, pa čak i kada nema cvijet.  S druge strane, ako ste skloni glavoboljama vezanim za mirise, izaberite sortu sa slabijim mirisom.

Da biste cvjetove biljke koristili za male bukete, sačekajte dok se pupoljci ne otvore napola prije nego što ih siječete. Ako želite buket sa suvim cvjetovima sačekajte da 3/4 pupoljaka procvjeta, pa ih onda isijecite, uvežite lijepom tkaninom i stavite u malu vazu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI