Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako uspješno gajiti bršljan u saksijama

Kako uspješno gajiti bršljan u saksijama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bezvremenski i šarmantan, bršljan (Hedera) je jedna od najzahvalnijih sobnih biljaka koja osvaja srca i prostor sa svojom bujnošću i dekorativnošću. Ovaj zeleni ljubimac, koji potiče iz Evrope i pripada porodici Araliaceae, svojom brzom rastućom snagom osvaja sve koji odluče da mu pruže dom i pažnju.

Sa sedam poznatih vrsta, dvije posebno često gajimo kao sobne biljke: Hedera helix i Hedera canariensis.

Hedera helix: Elegantna Puzavica 

Hedera helix, vrsta sa više formi, može se prepoznati po tamnozelenim listovima koji mogu biti trokraki ili petokraki. Ono što ih čini još posebnijim jesu srebrnasto-sive šare koje ih pokrivaju. Različite sorte donose raznovrsnost u izgledu, pa tako postoje vrste sa manjim i većim listovima, one sa bjeličastom ivicom, mrljama i drugim varijetetima. Otpornost i izdržljivost su im u krvi, a posebno uspevaju na tamnijim mjestima, preferirajući svježinu nad toplotom.

Pročitajte: Bršljan, otrovan ili ljekovit?

Hedera canariensis: Ljepota Kanarskih Ostrva

Ova vrsta, kako joj ime sugestira, potiče sa Kanarskih ostrva. Ima velike kožaste listove u obliku srca, koji su ispresecani mrežom blijedozelenih žilica. Njena popularna sorta “Gloire de Marengo” izdvaja se tamnozelenim listovima sa bjeličastim prelivima po ivici. Ova vrsta traži više svjetla u odnosu na Hedera helix, te joj je potrebno osigurati dovoljno svjetlosti za njeno napredovanje.

Briga o Bršljanu: Jednostavan za Održavanje

Bršljan je kao dijete koje nije zahtjevno kada je o njegovoj brizi riječ. Da bismo mu osigurali grmoliki izgled, treba orezivati rastuće vrhove. Ukoliko želimo da raste kao puzavica, potrebno je poduprijeti grane ogradicom ili bambusovim štapom. No, bršljan ima i svestranu narav, pa tako može lijepo izgledati i u visećoj saksiji ili se kombinovati s drugim biljkama, kako bi se stvorila raznovrsnost u aranžmanu.

Bršljan brzo raste, do 30-40 cm godišnje. Iako mu je potrebno puno svetla, treba paziti da ne bude izložen direktnom suncu kako listovi ne bi izgubili svoju zasićenu boju. Optimalna temperatura za ovu biljku je između 10-15°C, a ukoliko je temperatura viša, potrebno ju je češće orošavati. Zalijevanje nije zahtjevno – zimi je dovoljno zalijevati je jednom u 7-10 dana, dok je tokom ljeta potrebno zalijevati je jednom ili dvaput nedeljno. Prihranjivanje se preporučuje jednom u 15-20 dana tokom ljetnih mjeseci. Redovno čišćenje prašine sa listova prskanjem vodom doprinosi zdravlju biljke, a povremeno ju je moguće i poprskati sjajem za listove kako bi bila još sjajnija.

Presađivanje i Razmnožavanje

Presađivanje se obavlja u proljeće, kada primijetimo da korijeni počinju izlaziti kroz otvor na dnu saksije. Ukoliko je saksija dovoljno velika, dovoljno je samo zamijeniti gornji sloj zemlje. Razmnožavanje je lako izvodljivo – ljeti odrežemo reznice duge 8-10 cm i stavimo ih u saksiju sa kompostom od treseta i pijeska. Treba održavati vlagu i temperaturu od oko 15°C. Nakon 2-3 nedelje reznice će se zakoreniti. Takođe, reznice možemo staviti u posudu sa vodom na dobro osvijetljenom mjestu i sobnoj temperaturi. Kada korijen dostigne dužinu od 2,5 cm, biljku možemo posaditi u saksiju.

Bršljan, ljubazni i zeleni ljubimac, koji donosi svježinu i šarm u svaki dom, ostaje jedna od najomiljenijih sobnih biljaka. Njegova lakoća održavanja i dekorativnost čine ga pravim izborom kako za početnike, tako i za iskusne ljubitelje biljaka koji žele oplemeniti svoj prostor sa prirodnim zelenilom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI