Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako ubrzati kompostiranje i napraviti kompost za 18 dana

Kako ubrzati kompostiranje i napraviti kompost za 18 dana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako imate vlastiti povrtnjak, vjerovatno ćete poželjeti imati i vlastiti kompost za obogaćivanje zemlje za sadnju. U nastavku vam predstavljam izuzetno učinkovit način kako napraviti kompost u svega 18 dana te kako ubrzati kompostiranje.

Kako ubrzati kompostiranje: Toplo kompostiranje

Toplo kompostiranje označava metodu kojom se optimizuje mikrobna aktivnost unutar kompostne hrpe, što će ubrzati kompostiranje. Ova metoda zahtjeva posebnu opremu, kao i vrijeme i ustrajnost. Bilo da vam je kompost potreban za izradu vrtne gredice ili za prihranu biljaka, svakako isprobajte metodu toplog kompostiranja.

Prednosti toplog kompostiranja

 1. Osnovna prednost toplog načina kompostiranja brzina razgradnje bio otpada. Toplim kompostiranjem već ćete za 2 do 3 sedmice imati gotov kompost dok se hladnim načinom kompostiranja kompost dobije tek za godinu dana.
 2. Za razliku od hladnog kompostiranja, toplo kompostiranje uništava patogene bolesti poput plamenjače na lišću paradajza i krastavaca. To znači da njegovim korištenjem nećete unijeti bolesti u vaš povrtnjak. Za razliku od toplog kompostiranja, za hladno kompostiranje nikako ne smijete koristiti bolesne biljke.
 3. Toplim kompostiranjem se razgrađuje i sjeme, korov i njegovo korijenje kao i lukovice.
 4. Dodatna prednost je što kod ovog načina kompostiranja u kompostu nema buba ni insekata jer će ih vrućina koja se razvija tokom procesa uništiti, baš kao i njihove larve.
 5. Osim toga, toplim se kompostiranjem mnogo bolje razgrađuje materijal pa je u konačnici rezultat fini kompost koji izgleda kao crni humus.

Pročitajte: Postupak slaganja kompostne hrpe

Kako napraviti kompost: Berkeleyska metoda

Berkeleyska metoda toplog kompostiranja razvijena je na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley. Ova brza i učinkovita tehnika ubrziava kompostiranje te u 18 će dana proizvesti visokokvalitetni kompost. Za ovu ćete metodu trebati uložiti dodatni trud, ali ćete uštedjeti vrijeme. Ujedno ćete dobiti mnogo više komposta negoli hladnim načinom kompostiranja stoga je i više nego isplativa. Želite li je isprobati, evo što vam je činiti:

Kompostnu hrpu slažite u slojevima

  • Za slaganje kompostne hrpe izaberite zaklonjeno mjesto, posebno ako kompost pravite u proljeće ili ljeto, kako se hrpa ne bi previše osušila.
  • Takođe je bitno da tlo ispod hrpe bude propusno. S obzirom na to da hrpa mora biti barem 1 metar široka, trebaće vam za nju dosta mjesta. Kasnije ćete je još morati i okretati, stoga rezervišite barem 20 kvadrata za ovaj poduhvat.
  • Skupite zeleni i smeđi bio otpad. Važno je da omjer između njih bude 30:1 u korist smeđeg. Zeleni bio otpad poput zelene pokošene trave, ostataka voća i povrća, te stajsko đubrivo i zeleno lišće sadrži azot pa se stoga brže razgrađuje. Smeđi bio otpad kao što je piljevina, karton, suvo lišće, slama, grane i ostali drvenasti i vlaknasti materijali sadrže ugljenik pa se sporije razgrađuju.
  • Naizmjenično slažite slojeve zelenog i smeđeg bio otpada jedan na drugi sve dok hrpa ne dosegne metar u visinu i metar u širinu. Hrpa ne mora biti kompaktna već dodajete materijal rastresito kako biste unijeli zraka. Debljina svakog sloja trebala bi biti između 3 i 5 centimetara.
  • U sredini stavite zeleni otpad jer će se on prvi početi razgrađivati i širiti toplinu.
  • Dobro smočite svaki sloj. Hrpa mora biti vlažna do te mjere da je iz nje moguće istisnuti vodu.
  • Visina hrpe mora biti barem 1 metar.
  • Na posljetku sve prekrijte ceradom koju možete učvrstiti kamenjem ili nekim drugim teškim predmetima kako je vjetar ne bi odnio.
  • Ostavite hrpu da miruje sljedeća četiri dana i nemojte je dirati niti još išta dodavati.

Cijeli proces kreiranja kompostne hrpe pogledajte u videu. Zahvaljujemo Billu Nelsonu iz  Honest Open Permaculture na dopuštenju za korištenje ovog videa.

Tokom sljedećih 14 dana kompost okrećite svaki drugi dan

 • Peti dan će kompostnu hrpu trebati okrenuti. Za okretanje koristite vile. Započnite s spoljašnjim dijelovima i prebacite ih na obližnju površinu gdje želite premjestiti hrpu. Nastavite grabiti spoljne dijelove komposta i bacati ih na novu hrpu kako bi na kraju sav spoljni materijal iz prve hrpe završio u središtu nove hrpe i obrnuto.
 • Materijal prebacujte rastresito kako biste u hrpu unijeli kiseonik.
 • Neka hrpa bude vlažna. Navucite rukavice i iscijedite šaku materijala za kompostiranje – trebala bi ispustiti samo nekoliko kapi vode. U slučaju da je kompost suh, dodatno ga zalijte. Ako je previše mokar, raširite ga da se osuši.
 • Kompost bi trebao doseći idealnu temperaturu za šest do osam dana. U sredinu hrpe zabodite termometar kako biste sigurni da je temperatura između 50 i 65°C. Ako temperatura preraste 71°C mikroorganizmi će uginuti, hrpa će se ohladiti pa ćete cijeli proces morati započeti ispočetka.
 • Postupak okretanja ponovite svaki drugi dan sve do 18. dana. Znaćete da je vaš kompost gotov kad se prestane zagrijavati i smrdjeti te se u njega počnu naseljavati crvi. Ponekad se može dogoditi da se proces završi i za manje od 18, ali možda će trebati i više od toga. Tad nastavite okretati kompostnu hrpu svaki drugi dan sve dok kompost ne bude gotov.

Postupak okretanja kompostne hrpe pogledajte u Billijevom videu.

Kvalitet komposta zavisi od bio otpada od kojeg ga pravite. Što je taj otpad raznolikiji i vaš će kompost biti bolji.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI