Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako u prodavnici odabrati najukusnije narandže i gdje ih držati da ostanu...

Kako u prodavnici odabrati najukusnije narandže i gdje ih držati da ostanu sočne?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Budući u zimskim mjesecima počinje sezona većine sorti narandže, sada je dobro upamtiti kako na tim plodovima s korom odabrati koje su najbolje za jesti te kako pravilno skladištiti da što duže ostanu svježe.

Kad je u pitanju izbor zrelih narandži na pijaci ili u prodavnici, upućeni savjetuju da ne biramo prve na kojima ne vidimo tamne mrlje.

“Bez obzira na sortu, zrela narandža treba imati jarko narandžastu boju i svježi, aromatični miris”, kaže dijetetičarka iz New Yorka dr. Nicole Stefanow.

S njom se slaže i chef Nathan Lyon koji predlaže i da se biraju one narandže koje nigdje nisu malo mekše te nemaju nabora ni drugih znakova propadanja, prenosi Večernji list.

“Ako planirate koristiti i koru (u kojoj se inače nalaze sva eterična ulja), birajte organski uzgojene narandže”, dodaje Lyon. “A prije nego odaberete koje nosite kući, svaku narandžu malo i zagrebite i ponjušite: Što je narandža mirisnija, to je bolja!”

“Zelene i smeđe mrljice mogu samo biti znak da je voćka savršeno zrela pa ih ne treba nužno izbjegavati”, dodala je Stefanow.

Pročitajte: Liker od narandže i kafe

Kako skladištiti narandže

Zavisno o stupnju zrelosti narandže se mogu držati na sobnoj temperaturi, u frižideru ili čak zamrzivaču, napominje Lyon, s tim da će one koje su uzgojene u blizini uvijek trajati dosta dulje od narandži koje su do prodajnog mjesta prošle veliku udaljenost.

Na sobnoj temperaturi

“Pohranjene na sobnoj temperaturi, na kuhinjskom pultu ili u zdjeli, narandže će izdržati oko nedjelju dana” kaže chef Jeanne Oleksiak.

“Samo pazite da nisu na direktnom sunčevom svjetlu jer toplina može ubrzati proces sazrijevanja i uzrokovati brže kvarenje”, dodaje.

U hladnjaku

Ako ih ne planirate odmah koristiti, najbolje ih je staviti u frižideru.

“Za maksimalnu svježinu ih spremite ih u fioku frižideru, nikako u plastične vrećice”, savjetuje Lyon, a kako biste spriječili rast plijesni, predlaže i da ohlađene narandže držite u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice, nikako u zatvorenoj vakuumiranoj vrećici ili spremniku za pohranu, jer će ostati bez vlage.

“I nemojte ih prati sve dok ih ne uzmete jesti jer dodatna vlaga takođe može potaknuti kvarenje”, objašnjava.

Pročitajte: Recept za ukusan i fantastičan DŽEM OD NARANDŽE

U zamrzivaču

Ako niste sigurni da ćete stići iskoristiti sve narandže prije nego što se pokvare, stavite ih u zamrzivač: U njemu će trajati oko godinu dana.

“Iako su bolje svježe, narandže se mogu i zamrznuti; na primjer ako volite komade koristiti za pripremu smoothieja”, kaže Stefanow i predlaže da ih tada ogulite i odvojite im kriške, a zatim ih spremite u hermetički zatvorenu vrećicu za zamrzavanje. “Koricu narandže koja se kasnije može upotrebiti za koktele, supu i kolače zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi, kako biste spriječili da ispare njene arome”, dodala za Real Simple.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...