Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoKako spriječiti smrzavanje vode u pojilicama?

Kako spriječiti smrzavanje vode u pojilicama?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smrzavanje vode u pojilicama – Zima može biti izazov za stočare koji svom stadu moraju osigurati vodu za piće na otvorenom polju. Najveća opasnost je kada temperature ispod nule potraju nekoliko dana ili duže vremenske razdoblje.

Osim nedostupnosti, ovakva pothlađena voda ima negativno djelovanje na opće stanje životinja i njihovih proizvodnih performansi. U slučaju da pojilice i korita za vodu nisu smješteni u zaštićenim objektima, neophodno je da imaju grijače s termostatom koji će spriječiti stvaranje leda. Osim električnih, postoje i razne izvedbe pomoću plina ili preko solarnog napajanja.

Vrlo su efikasne i termo pojilice, ali se treba dobro izolirati priključak za vodu. Postoji mnoštvo načina da se spriječi formiranje leda na niskim temperaturama alternativnim metodama.

Porčitajte: Durok svinja – Karakteristike i značaj

Kako spriječiti smrzavanje vode u pojilicama – alternativne metode

Za malo niže i kratkotrajne niske temperature dovoljno je da su pojilice i korita s vodom zaštićena od udara hladnog vjetra i nisu izravno izložena vanjskim utjecajima. Postavljaju se na osunčanoj, južnoj strani. Izravna sunčeva svjetlost može doprinijeti bržem otapanju, kao što je to slučaj s mrazom ili snijegom na krovovima, ulicama i drugim osunčanim mjestima. Zaštićeni prostori i razni poklopci će imati sličnu ulogu.

Korita za vodu trebaju imati veću zapreminu, jer se manja količina brže zamrzava. Dodatnu zaštitu možemo napraviti postavljanjem izolacije što je jeftin način da omogućimo životinjama da piju tijekom cijele zime. Uspjeh ovisi o vrijednosti temperature. Kao izolacijski materijal koristi se slama, gume.

Jednostavan način izolacije je kad se u veće korito stavi sloj izolacijskog materijala zatim manje korito koje punimo vodom. Postoji mogućnost djelomičnog ukopavanja korita koje se dodatno zaštiti. Mogu se postavljati i zaštitni zidovi, privremeni ili trajni, koji sprječavaju hladan vjetar da rashlađuje vodu.

Na površinu korita se postavljaju predmeti koji plutaju. Voda koja se kreće se ne smrzava. Životinje ih mogu pomicati dok piju vodu i tako utjecati na kretanje tekućine. Najjednostavnije je postaviti lopte ili plovke.

U cilju sprječavanja stvaranja leda može se u korito dolijevati svježa voda nekoliko puta na dan.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI