Utorak, 27 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJesu li listovi vaše biljke ruzmarina pocrnili? Objasnit ćemo zašto se to...

Jesu li listovi vaše biljke ruzmarina pocrnili? Objasnit ćemo zašto se to događa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Može se dogoditi da lišće ruzmarina poprimi neprirodnu crnu boju

Ruzmarin je jedna od najomiljenijih i najkorištenijih aromatičnih biljaka za obogaćivanje jela, ukusne priloge, krumpir i još mnogo toga.

Također je vrlo koristan za njegu kose i vlasišta, može se koristiti i za osvježavanje kućnih prostora ili čak kao prirodni repelent protiv komaraca tokom ljetne sezone.

Ukratko, to je biljka s hiljadu namjena, u kuhinji i izvan nje. Mnogi ljudi, kako bi kod kuće uvijek imali svježi ružmarin, odlučuju ga uzgajati na balkonu ili terasi, budući da je to biljka relativno jednostavna za njegu.

Međutim, može se dogoditi da lišće vaše biljke iznenada poprimi neprirodnu tamnu boju, koja teži crnoj. Zašto se to događa i što možete učiniti da to popravite?

Zašto ruzmarin pocrni?

Ruzmarin je biljka tipična za hladna područja i na visokim geografskim širinama (raste u planinama, iznad 800 metara nadmorske visine), a za preživljavanje treba vrlo malo vode.

Čak i ako je moguće uzgajati ruzmarin na balkonu kuće, važno je zapamtiti karakteristike biljke kako biste se brinuli o njoj na najispravniji način.

Ako primijetite da lišće progresivno crni (prvo na vrhovima, a zatim po cijeloj dužini), razlog bi moglo biti pretjerano zalijevanje koje uzrokuje truljenje korijena u tlu.

Kako biste riješili ovaj problem prije nego što bude prekasno, preporučljivo je presaditi biljku.

Biljku izvadite iz zemlje i pažljivo očistite korijenje: po potrebi odrežete ono koje je trulo i nepopravljivo, a ono koje je još zdravo zadržite.

Uzmite novu posudu za vašu biljku i odaberite drenirajuće tlo, stavite sloj kamenčića ili gline na dno posude, kako biste pomogli da višak vode pobjegne.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI