Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img

Kako se suši šipak?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako se suši šipak – Šipak je unikatna biljka, čiji plodovi sadrže naista nemjerljiva ljekovita dejstva. Ipak, pitanje je kako da osušimo šipak, kako bi mogli da njegove plodove koristimo za ljekovite čajeve tokom zime.

Šipak se bere u septembru i sve do pojave prvih jutarnjih mrazeva. Berite samo narandžasto-crvene plodove, koji su čvrsti i imaju dobar izgled.

Nesazrele i prezrele plodove nemojte brati, jer u njima nema potrebnih elemenata niti kvaliteta. Kada oberete šipak, slijedi njihovo sušenje. Prvo ih ostavite 24 sata na temperaturi do 10 stepeni. Kod sušenja šipuraka u domaćim uslovima, najbolje je da sve radite na prirodan način.

Pročitajte: SVEMOGUĆI ŠIPAK: Kad vidite šta sve liječi, odmah ćete ga nabaviti

Pregledajte šipak i odstranite oštećene plodove, lišće i grančice. Presijecite plodove na pola i očistite ih od sjemenki. Rasporedite šipurke u sloj i ostavite ih na suvo i provjetreno mjesto. S vremena na vrijeme ih promiješajte i nakon nekoliko dana su gotovi. Čuvajte ih u kutijama ili kesama u prostorijama sa umjerenom temperaturom.

Ako ipak riješite, možete šipurak osušiti i temperaturom. Ugrijte rernu na 40-50 stepeni, stavite šipurak u pleh i polako povećavajte temperaturu. Vrata rerne otvarajte često i često miješajte plodove. Prepoznaćete da ste osušili šipurak kada oni počnu da se pod pritiskom lome. Čuvajte ih u dobro zatvorenim staklenim teglama.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI