Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se sadi i njeguje kadifica - Traži malo truda, a daje...

Kako se sadi i njeguje kadifica – Traži malo truda, a daje raskošne cvjetove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za kadificu kažu da je pravi vatreni prizor za ljetne bašte. Ovaj predivni, laticama gusto okićeni cvijet raste u visinu od 20 centimetara do pola metra. Uspravnog je rasta, a glavna je razlika među vrstama kadifice je u kombinaciji boja u cvijetu i veličini cvijeta.

Većina vrsta ima zelene listove u obliku pera, a cvjetovi su u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i bijeloj boji, veoma često sa bordo detaljima.

Kadifice se sade kao jednogodišnji cvijet, iako su višegodišnje vrste sve popularnije za uzgoj i njegu.

U zavisnosti od vrste, kadifica dobro raste u gotovo bilo kojoj vrsti zemljišta. Većina vrsta kadifica koje se koriste u hortikulturi najbolje uspijevaju na dobro dreniranom tlu, iako neke vrste mogu dobro da tolerišu i sušne periode.

Ovaj cvijet je poznat kao biljka veoma zahvalna za njegu. Ipak, njega podrazumijeva da ovoj biljci obezbijedite neophodne uslove za dobar rast i bujno cvjetanje. Zrelu kadificu treba gajiti samo na sunčanim mjestima.

Kadifica će proizvesti više cvijeća, ali manje listića ukoliko se uzgaja na tlu koje nije previše kvalitetno. Odlično se uzgaja i u saksiji, kao baštenska biljka, a vrlo često se koristi i kao rezani cvijet u buketima.

Pročitajte: Ovo je tajna simbolika kadifica

Kako da ih zasadite?

Kadificu zasadite u bašti sa razmakom najviše do 40 centimetara između biljaka, pošto prođe sva opasnost od mrazeva. Lako se uzgaja i iz sjemena, a najbolje uspijeva ako je posijete prvo u zatvorenom prostoru, a onda premjestite na otvoreno.

Zalijevajte kadificu redovno dok se novi zasadi ne uspostave dobro, nakon čega biljke postaju prilično tolerantne na sušu, osim u periodima visokih temperatura, kada će ponovo morati redovno da se zalijevaju.

Zalijevajte ovu biljku na dnu, a nikako od vrha. Ukoliko voda dospije na listove i cvjetove, oni mogu da istrule.

Njega i održavanje kadifica podrazumijeva i da redovno uklanjate procvale cvjetove, kako bi produžili sezonu cvjetanja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI