Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako pravilno uzeti pelcer biljke novca - Najbolji način da rasadite zlatni...

Kako pravilno uzeti pelcer biljke novca – Najbolji način da rasadite zlatni bršljan /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zlatna puzavica (Epipremnum pinnatum aureum) je popularna viseća ukrasna sobna biljka koja filtrira vazduh. Poznata je i pod imenima đavolji bršljan ili biljka novca. Lako se gaji i zahtjeva minimalne uslove.

Zlatna puzavica je biljka sa velikim žutim i zelenim listovima koja i uz minimalnu njegu raste brzo. Uz bolju njegu uz njene velike žute i zelene listove srcolikog oblika javljaju se i veliki, šareni listovi. Količina tamnih i svjetlih nijansi na listovima zavisi mnogo od količine svjetla kojoj je izložena.

U proljeće se zlatna puzavica lako presađuje u novu saksiju i razmnožava reznicama koje mogu da se stave i u čašu sa vodom. Tokom ožiljavanja, ne treba izlagati reznice direktnom suncu.

Zlatnu puzavicu treba redovno zalivati, ali ne treba pretjerivati. Da korijen ne bi ostao dugo u vodi podmetač se prazni. Tokom zime zalivanje se smanjuje, ali zemlja u saksiji ne smije da se osuši. Tokom ljeta treba prskati listove, jer joj prija vlažan vazduh. Prilikom zalivanja izbjegava se pretjerano zadržavanje vode na listovima jer može da izazove napade gljivica. Ako se jave braon mrlje na lišću, treba da se poveća zalivanje i češće vlažiti vazduh.

PROČITAJTE:

10 zlatnih pravila za zalivanje biljaka tokom ljetnjih mjeseci

Kako podstaći cvjetanje ruža – Šta raditi sa ružama kada precvjetaju

Miris lipe je u vazduhu – Evo po čemu je ovo drvo poznato

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI