Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako pravilno održavati stare zasade voća?

Kako pravilno održavati stare zasade voća?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko u svom voćnjaku imate stara stabla veoma je važno njegovanje, kako bi voćke bile u dobroj kondiciji i spriječili širenje štetočina i bolesti. 

Na deblu i osnovnim granama stabla u starijim zasadima površinski slojevi kore pucaju, izumiru i služe za utočište mnogim štetočinama. Na površinskom sloju stvara se mahovina, lišajevi , gljive i gnezda gusjenica, tako da je važna mjera uklanjanje površinskog sloja kore. Takvu koru treba svake godine specijalnim strugačima, ili čeličnim četkama skidati i spaliti.

Kora se uklanja oprezno, da se ne povredi tkivo drveta i ne naprave rane. Očišćenu koru treba sakupiti izneti iz zasada i spaliti. Tako se uništavaju mnoge štetočine i njihova jaja. Ovo se radi u jesen ili rano u proljeće.

Ako su se na starim stablima pojavile duplje (šupljine) ili ukoliko je došlo do ljuštenja kore treba ih prvo dobro očistiti, a zatim dezintifikovati, a potom premazati kalemarskim voskom. Često iz korijena oko debla izbijaju izdanci koji iscrpljuju voćku. Na njima se mogu pojaviti štetočine kao što su krvava vaš i lisna vaš. Zato izdanke treba otkopati i sasjeći tako da ne ostanu „patrljci“, jer bi iz njih izdanci izbijali još gušće i više.

Ako je stablo previše bujno onda se primenjuje uzdužno paranje kore na deblu i skeletnim granama. Paranje se sastoji u tome što vrhom voćarskog noža oprezno zasecamo koru debla odozdo naviše, ne nanoseći povrede drvenom dijelu debla.

Paranje se izvodi rano u proljeće dok ne krenu sokovi. Ukoliko postoji opasnost od zimskih mrazeva paranje se vrši pod kosinom. Paranje ili uzdušno rovašenje kao mjera njege stabala se pokazala kao dobra za sprječavanje debljanje tkiva ispod nje.

Ukoliko ima mehaničkih povreda na deblima voćaka, njih je potrebno prvo očistiti i dezinfikovati, a potom premazati kalemarskim voskom.

Autor: Dipl. inž. Snežana Dragićević-Filipović PSSS Čačak

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Zaštitite voćke od mraza na pravi način i spriječite štetu

Krečenje drveća u jesen: Kako zaštititi voćke i pravi recept za kreč masu

Kako presaditi ranije posađene voćke?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI