Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako do unosanog biznisa od voća?

Kako do unosanog biznisa od voća?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prvi međunarodni, specijalizovani Sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji održan je na Beogradskom sajmu. „Agro Belgrade“ je zamišljen kao vodeći sajamsko-konferencijski događaj na zapadnom Balkanu i u jugoistočnoj Evropi, mjesto na kojem će najveći svjetski otkupljivači voća i povrća, domaći proizvođači, proizvođači opreme, mehanizacije, sjemenske kuće, rasadnici, zadrugari i drugi stručnjaci iz branše pokazati šta nude, imaju, znaju, mogu i žele. Postavljena je i izložba najmodernijih mašina za proizvodnju, preradu i pakovanje voća i povrća.

Na štandu grada Beograda, pažnju nam je privukao štand sa sušenim voćem. Naravno na štandu grada Beograda, uvjek ima dosta Mladenovčana, koji su slobodno možemo reći vrijedni i radni ljudi. Ljubomir Janković i njegova supruga Slavica, iz Vlaškog polja kod Mladenovca, već šest godina se bave proizvodnjom i prodajom sušenog voća.

Prvo su krenuli sa sušenom šljivom, pa sa dunjom, kruškom, breskvom, zatim napravili čips od jabuke. Imaju i sopstvenu proizvodnju, ali dosta kupuju i od komšija. Od jabuke suše sorte jonatan, zlatni delišes, ajdared, i najviše prodaju u rinfuzu, kao čips, krušku viljamovku, zatim kaluđerku, a od šljiva stenlej, koja je po njihovim rečima najbolja za sušenje.

Imaju sušaru kapaciteta do 200 kilograma, koja suši na topao vazduh, tako da voće koje se suši zadržava svoj prvobitni ukus i miris. Kako ističe Ljubomir, dunja se suši 5 sati, breskva 8, kruška i jabuka po 8, čips jabuke se suši 5 sati, šljiva 24 sata. Najveća potražnja je za sušenom jabukom, u krišci i u obliku čipsa.

„Ovi kolutići od jabuke moraju da se sjeku na određenu debljinu. Ne smiju da budu ni previše debeli ni previše tanki. Njihova draž je što su hrskavi. A to zahtjeva posebne uslove čuvanja, jer čim su na toplom ili vlažnom vazduhu oni omekšaju“, dodaje naš sagovornik.

Po riječima Ljubomira veliku pomoć imaju od gradske opštine Mladenovac, oni im pomažu da nastupaju na ovakvim manifestacijama. Svoje proizvode osim na sajmovima, prodaju i u prodavnicama zdrave hrane, na vidikovačkoj pijaci u Beogradu, gde imaju tezgu. Planiraju i da krenu sa sušenjem ljekovitog bilja i većeg asortimana voća. Ulažu u proširenje proizvodnje i povećanje kvaliteta i stalno usavršavaju svoje proizvode.

Izvor: Agrobiznis magazin 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI