Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKako da utvrdite koji tip tla je u vašoj bašti

Kako da utvrdite koji tip tla je u vašoj bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U organskom vrtlarenju tlo predstavlja najvažniji činilac vrta i s toga mu posvećujemo posebnu pažnju. 

Tlo se sastoji od mineralnih čestica, organske materije, vazduha i vode koji zajedno čine uzgojni medij za uzgoj biljaka. Za organskog vrtlara tlo je veliki megaorganizam u kojemu sve vrvi od života. Ako uzmemo u ruku šaku zemlje nećemo biti ni svjesni da se u njoj kriju milioni sićušnih, živih, malih stvorenja koja se brinu za rast naših biljčica dostavljajući im potrebna hranjiva i vodu.

Od svih tih malih životinjica u tlu zavisi i njegova plodnost s toga je potrebno bolje se upoznati sa vrstom tla u našemu vrtu kako bi se o njemu mogli brinuti na najbolji mogući način ne narušavajući njegovu ravnotežu.

Kako prepoznati tip tla

Tip tla u svome vrtu najbolje ćete upoznati postepeno, obrađujući ga i pažljivo promatrajući. Sve vrste tla (osim tresetnih) nastale su tokom miliona godina raspadanjem stijena pod uticajem vremena, a nastale čestice koje su različitih veličina sastavni su dio gotovo svakog tla.

Njihova veličina, omjer pojedine čestice kao i hemijski sastav (zvisi od vrste stijena od koje su nastale) određuju tip tla. Tri su vrste mineralnih čestica zastupljene u tlu: pijesak, prah i glina.

Najčešće tla sadrže sve tri komponente (vrste čestica), a njihov udio pokazatelj je teksture tla. Podjednaki omjeri čestica koji su zastupljeni u nekom tlu upućuju da je riječ o ilovastom tlu (ilovača).

Kako bismo sami odredili udio pojedine čestice koja je zastupljena u tlu uzmemo uzorak zemlje (bez organske materije), napunimo 3/4 staklenke pa je do vrha napunimo vodom i tresemo dok se zemlja potpuno ne rastopi u vodi. Zatim staklenku ostavimo da stoji najmanje 8 sati kako bi se čestice razdvojile u slojeve da bi mogli utvrditi o kojem tipu tla je riječ.

Ako u tlu prevladava jedna čestica, možemo reći da je ono pjeskovito, glinasto ili praškasto.

Takođe, promatrajući uzorak vlažne zemlje i mrveći ga među prstima približno možemo odrediti tip tla u našemu vrtu. Ako uzmemo u ruku šaku vlažne zemlje i oblikujemo u valjak i on pri tome ne puca, možemo zaključiti da je bogata glinom. Ako pak valjak puca riječ je o pjeskovitom ili tresetnom tlu.

Glinasto tlo

Smeđe, žute ili sive boje, pod prstima je ljepljivo, glatko i lako se oblikuje u valjčiće. Glinasta tla imaju svojih prednosti, ali i mana. Mogu biti bogata hranjivim tvarima koja su potrebna za rast bilja, ali s druge strane korijenje biljaka teško prodire do hranjiva jer je tlo gusto i zbijeno.

Nakon obilnijih kiša zbog loše propusnosti i nedostatka zraka često se na površini zadržava voda, a tijekom ljetnih vrućina površina je veoma tvrda i često ispresijecana pukotinama. Glinasta tla zbog svega navedenog veoma je teško obrađivati.

Pjeskovito tlo

Sadrži najveći udio čestica pijeska koji se osjete među prstima te uzorak vlažne zemlje nije moguće oblikovati u valjak. Ova vrsta tla je laka za obradu, ali se brzo isušuju zbog velikog prostora među pjeskovitim česticama.
Sadrži manje hranjiva za biljke zbog brzog otjecanja vode koja ih ispire.

Praškasto tlo

Ima obilježja između gline i pijeska. Trljanjem među prstima proizvodi pištav zvuk, a prsti ostaju jako prljavi. Dobro zadržava vlagu i bogato je hranjivim materijama. Zbog brzog stvrdnjavanja teška su za obradu.

Tresetno tlo

Nastaje na mjestima gdje vlažni i kiseli uslovi ne dozvoljavaju potpunu razgradnju  organske tvari. Crno tlo, mrvičaste strukture koje je veoma bogato organskom tvari. Neplodno je i kiselo, ali moguće ga je učiniti plodnim. Lako upija vodu, ali se  brzo isušuje i mrvi. Pod prstima je vlaknasto, spužvaste teksture i nije ga moguće oblikovati u valjak.

Vapnenačko tlo

Nastaje iznad vapnenca. Žućkasto – bijele boje, na dodir ljepljivo, mrvičaste strukture zbog čega ga nije moguće oblikovati u valjak. Sadrži komadiće vapnenca, može biti tvrdo te otežati sadnju. Obično je lužnato i ocjedito.

Tip tla nije uvijek lako odrediti pogotovo ako se u vrtove dovozila zemlja tokom vremena pa se može desiti da je zastupljeno nekoliko tipova tla u vrtu.
Takođe, tip tla nije moguće promijeniti, ali je na sreću svakog organskog vrtlara moguće uticati na promjenu strukture tla te poboljšati i održati njegovu plodnost.

Izvor: organskocarstvo.blogspot.com

PROČITAJTE:

Ilovača tlo – Idealno za poljoprivrednu proizvodnju!

Kiselost zemljišta – Određivanje i dodavanje količine kreča!

Testiranje tipa zemljišta u kućnim uslovima!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI