Utorak, 3 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKAKO DA SPASITE RUŽE OD KIŠE - Velika vlaga ubija ovo cvijeće,...

KAKO DA SPASITE RUŽE OD KIŠE – Velika vlaga ubija ovo cvijeće, jedna stvar će pomoći da cvjetaju do kraja sezone

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vlaga i toplota, to su najvažniji činioci razvoja biljaka, ali previše kiše može da dovede čitavu baštu u opasnost. Ako brinete za svoje ruže, evo savjeta za pojačanu njegu tokom kišnog perioda.

KAKO DA SPASITE RUŽE OD KIŠE

Da bi biljke preživile višak vode, treba im omogućiti dobru drenažu, ali i sačuvati od naleta štetočina i korova.

Ruže su kraljevsko cvijeće i zato ih treba kraljevski njegovati. To znači da prvo treba ukloniti bilo kakvo granje koje eventualno raste iznad njih, kako bi uživale na suncu kad god ga ima.

Pročitajte: Kada se sade ruže stablašice i kako ih njegovati za najbolje rezultate

Pazite i da redovno uklanjate korov, kojeg će biti više nego ikad dok se obilne kiše smjenjuju s toplim periodima.

Provjerite u kakvom je stanju zemlja – korijen ne smije da se predugo “davi” u vodi koja ne otiče, inače će istruliti. Ako je ruža na tlu pod nagibom, iznad nje napravite kanalčić ili neku barijeru koja će je zaštiti od vode koja se sliva. Omogućite drenažu na svaki mogući način. Po potrebi, dodajte još zemlje, kako biste podigli nivo oko samog stabla.

Ukoliko imate više ruža koje se dodiruju, skratite im grane. Eventualno drugo cvijeće takođe potkrešite kako bi bilo što više vazduha oko biljaka. Tako ćete omogućiti lakše provjetravanje i brže sušenje lišća posle pljuskova. Naravno, precvjetale cvjetove redovno uklanjajte.

Pročitajte: Pomoću jedne namirnice iz kuhinje preporodićete i uvele ruže

Obilje padavina daje priliku insektima i štetočinama da se namnože. Da biste zaštitili ruže, treba da ih prskate insekticidom jednom nedjeljno. One su, takođe, podložne i napadu gljivica, pa treba koristiti i fungicid. Napravite pauzu od dva dana poslije insekticida.

Kad se vrijeme stabilizuje i kišni period završi, dodajte đubriva ružama, najbolje stajnjaka – skinite sloj zemlje od par centimetara, sipajte đubrivo i onda vratite zemlju. Tako ćete osigurati da ruže lijepo cvjetaju tokom cijelog ljeta.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI