Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako da prepoznate PRAVU RAKIJU - Poslije ovoga, nikada vam više neće...

Kako da prepoznate PRAVU RAKIJU – Poslije ovoga, nikada vam više neće podvaliti jabuku ili krompir

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje načini da i laik može da provjeri od čega je i kog kvaliteta rakija koju pije i plaća. A danas je, zbog razvoja industrije i nauke, teško razlikovati sintetiku i pamuk, skaj i kožu, pravu voćnu rakiju od neke sa aromom.

Na nedavno održanoj degustaciji rakija čuvenog šumadijskog proizvođača, poznati enolog, stručnjak za vina, Nikola Biorčević, otkrio je i kako provjeriti kvalitet rakija. On je završio i tehnologiju jakih alkoholnih pića i najpozvaniji je da govori na ovu temu.

– Malo rakije sipate na dlan, protrljate i ostavite da se osuši. Tada pomirišete dlan. Ako je vještačka aroma ili bilo šta što nije prirodnog porekla, na temperaturi dlana od 37,2 stepena ispari vrlo brzo. Ostaje samo ono od čega je rakija napravljena. To važi i za šljivu, viljamovku, kajsiju, za sve. Tako uvjek možete da dokučite šta je baza neke rakije. Ako je travarica, razmažete je na dlanu, pustite par sekundi, i ako miriše na šljivu baza je šljiva. Za sve vještačke rakije uglavnom je baza ili bundeva ili jabuka ili krompir, najjeftinije sirovine, i onda se dodaju vještačke arome. To je, po mom mišljenju prevara potrošača. Ali evo, ja vam otkrivam kako da ne budete prevareni – kaže Biorčević.

On kaže da je uz pomoć dlana lako otkriti i ima li u rakiji dodatog šećera. Treba je sipati na dlan, zatim “razmazati” drugim dlanom i malo sačekati. Kada se potom dva dlana spoje i razdvoje, ako ima dodatog šećera dlanovi će se lijepiti jedan za drugi, kaže enolog. Tajnu provjere rakije podjelio je sa svima jer je od onih koji misle da je srpska rakija brend i veliki izvozni potencijal. I zbog toga ga ne treba sramotiti.

Savjeti stručnjaka pomažu nam u situacijama kada je pred nama skupa rakija u lijepoj flaši, etiketa još ljepša, a rakiju u medijima prati i dobra reklama. A može se desiti da je u flaši na kojoj piše kajsijevača, ustvari – jabuka.

To potvrđuju i proizvođači jabuka, koji ovog proljeća imaju velike količine neprodatog voća. Oni priznaju da će robu prodati po cijeni od četiri dinara za kilogram baš proizvođačima rakija.

– Rakija od jabuke je blagog ukusa i nije baš tražena, ali u industriji jabuka služi kao baza za druge rakije. U jabukovaču stavljaju arome, recimo kajsije ili nekog drugog voća i prodaju je daleko skuplje. Nama koji ne znamo šta ćemo sa jabukom – dobro, proizvođačima još bolje, ali su kupci prevareni. Među nama, ako vam neko za kajsijevaču traži manje od 10 evra po litru znajte da je u pitanju jabuka sa aromom- kaže jedan od voćara koji se ne predstavlja iz razumljivih razloga.

Dakle, gdje god da vam naspu rakiju, malo je sipajte na dlan. Posebno ako je papreno plaćate u restoranima i kafićima.

Izvor: telegraf.rs

PROČITAJTE:

Rakija od suvih šljiva – Alkoholno piće vrhunskog kvaliteta

Kvasci za vrenje u proizvodnji voćnih rakija

Rakija od jabuke – Tehnologija proizvodnje i savjeti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI