Utorak, 27 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako da prepoznate da li se šećer pokvario

Kako da prepoznate da li se šećer pokvario

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da li ste se ikada zapitali koliko dugo šećer može stajati u vašoj kuhinji, a da i dalje bude adekvatan za upotrebu? Nema rok trajanja, ali to ne znači da će ostati svjež zauvijek.

Granulirani bijeli šećer, zvani “običan šećer”, ima neograničen rok trajanja, ali ukoliko ga čuvate na suvom i tamnom mjestu. Međutim, jasno je da ne može mjesecima biti svjež jer ništa ne traje večno, a to bi trebalo da znate sljedeći put kada ga budete skladištili.

Iako šećer možda nema rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim supstancama koje mogu da utiču na njegov kvalitet ili da ga učine neadekvatnim za upotrebu. Osim toga, šećer dobro apsorbuje mirise i ukuse.

Organizacije za sigurnost hrane preporučuju bacanje pakovanja šećera nakon dvije godine, ali ako ne primjetite nikakve promjene ni u ukusu ni u izgledu, možete koristiti i stari – ukoliko ste ga čuvali u hermetički zatvorenoj posudi, piše RealSimple.

Šta je sa smeđim šećerom?

Smeđi šećer spada u grupu kvarljive robe, ali zbog toga što se na vazduhu dosta stvrdne, pa je dobro da ga držite takođe u hermetički zatvorenoj posudi.

Ukoliko se, pak, stvrdnuo, možete ga pomiješati s nekoliko kapi vode ili na nekoliko sekundi staviti u mikrotalasnu kako bi omekšao.

Takođe je preporučljivo da se čuva dvije godine za optimalnu svježinu i ukus, a možete ga čuvati i u zamrzivaču, ali tada, kao što znate, neće odmah biti spreman za upotrebu, pa vodite računa da ga na vrijeme izvadite iz zamrzivača, prenosi Super žena.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI