Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako da pomognemo sebi korama od dunje?

Kako da pomognemo sebi korama od dunje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dunja je ćesto nazivana “zlatna jabuka”. Prije oko 2600 godina čovjek je upoznao ovaj magični prirodni dar i saznao je o njegovim nevjerovatnim kulinarskim i ljekovitim svojstvima.

Dunja je voće od kojeg se ništa ne baca. Svaki dio voća, kao i voćka (drvo) ima primjenu u životu čovjeka. A kao lijek dunja je nezamjenjiva, zato što posjeduje izizetno bogat hemijski sastav.

On uključuje vitamine – A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, K. Mikroelementi takođe su izuzetno predstavljeni kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem i manganom. Kada dodamo korisne masti, ugljene hidrate i tanine, dobićemo jednu izvanrednu sliku mogućnosti koje daje voće za održavanje zdrave ishrane i za liječenje različitih tegoba.

Pročitajte: Evo šta sve liječi dunja – Sve što niste znali o mirisnoj dunji

Najviše se koriste dunje kako u kulinarstvu, tako i kao lijek iz narodne medicine, ali od dijelova koji se ne koriste za konzumaciju, prave se različiti lijekovi. Među onima koji se koriste u tu svrhu je i kora dunje.

Svi znaju da su kore dunje prekrivene mahivonom i prilikom pranja voća, ona se skida. Međutim, ovaj dio kore ima ljekovita svojstva. Koristi se u narodnoj medicini kao hemostatsko sredstvo kod posjekotina. Pravi se hladni napitak od kora dunje bez skidanja mahovine, ili se pravi čaj od kora dunje. Ova ljekovita tečnost od kora voća može da se pije kod krvavih iskašljaanja i krvarenja materice.

Od kore dunje se pravi napitak koji pomaže kod gljivica i prekomjernog preznojavanja nogu. Liječi ispucale pete. Ako se isječena kora osuši i doda u čaj, sprječava razvoj prehlade i gripa.

Pročitajte: Mirisna kraljica jeseni: Sjemenke dunje tjeraju rak

Treba da se zna da mahovina na dunji u kontaktu sa sluzokožom u grlu je iritant koji uzrokuje suvi kašalj.

Eterična ulja koja ulaze u sastav kore dunje uklanjaju grčeve celebralnih sudova. One imaju i intimikrobno dejstvo i dobra su prevencija kod respiratornih bolesti.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI