Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako da najbrže ogulite paradajz za kuvanje

Kako da najbrže ogulite paradajz za kuvanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tokom jeseni i zime nema ništa ljepše od domaćeg paradajz soka ili pelata koji smo sami napravili. Dobri su za sosove, pice, kuvana jela, a mnogo je i onih koji vole da popiju čašu domaćeg soka od paradajza bez industrijskih dodataka.

Pa ipak, paradajz nije tako lako oguliti i pripremiti ga za termičku obradu.

Da biste što lakše skinuli kožicu sa svežeg paradajza, isprobajte proverene trikove koji štede vrijeme i živce.

1. “Masaža” nožem

Tupom stranom noža pređite preko cijelog ploda paradajza. Ne pritiskajte previše jako, kako se paradajz ne bi raspao. Potom zasijecite kožu i povucite rukom – vidjećete da se koža lako odvaja od sočnog dijela ploda.

2. Vrela voda

Cijele plodove paradajza na kratko spustite u vrelu vodu. Opet zasijecite dio pokožice i povucite – pokožica će otpasti u nekoliko komada.

Pročitajte: Brzo, jeftino i ukusno – Slatko od zelenog paradajza

Možete, takođe, i da prije nego što spustite paradajz u vrelu vodu nožem zasiječete donji dio ploda, suprotno od peteljke, tako da napravite krstić. Kad spustite paradajz u vrelu vodu, vrhovi zasječenih dijelova će se uvrnuti, pa je potrebno samo da paradajz izvadite iz vode, povučete pokožicu i u četiri poteza dobićete oguljen paradajz.

3. Temperaturni šok

Dobro operite paradajz, pa ga spustite u kesu i stavite u zamrzivač. Ostavite paradajz u zamrzivaču koliko je potrebno da se zaledi. Potom ga izvadite iz kese, ostavite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi i lagano povucite pokožicu – spašće bez po muke, prenosi Telegraf.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI