Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako da božićna zvijezda opstane do sljedeće godine

Kako da božićna zvijezda opstane do sljedeće godine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Godinama već sve više trendova sa Zapada došlo je i na naše podneblje, pa tako ni novogodišnja dekoracija nije izuzetak.

Božićna zvijezda je cvijet koji se već nekoliko godina zaredom može pronaći u cvjećarama i marketima uoči praznika. U svijetu hortikulture poznata i kao “poinsettia”, zvijezda je sobna biljka, porijeklom iz Meksika, gdje raste u vlažnim područjima.

Zbog listova pomalo zvjezdastog oblika i činjenice da je najraskošnija upravo u doba što katoličkog što pravoslavnog Božića, postala je neizostavni diio prazničnih dekoracija.

Ipak, ko god je imao ovaj cvijet zna da je ova biljka malo osjetljivija, stoga vam otkrivamo nekoliko savjeta kako da što duže krasi vaš dom.

Da bi božićna zvijezda dugo trajala, trebalo bi da već pri kupovini obratite pažnju i odaberete krupnu i zdravu biljku. Pripazite da žuto-zeleni skriveni pupoljci ne budu otvoreni. Najbolji izbor je bujna biljka, čvrstih listova.

Pazite na temperaturu prostorije

Božićna zvijezda je osjetljiva na temperaturne promjene, pa je zato kupujte u zatvorenim prostorima, a kada je ponesete kući, zaštitite je papirom.

Najbolje uspijeva na temperaturama od 15 do 20 stepeni. Voli svijetle prostore, ali ne i direktnu sunčevu svjetlost, niti blizinu radijatora ili drugih grejnih tijela.

Posebno joj smeta topao vazduh, pa ukoliko se grijete na klimu, pomjerite je od direktnog izduvavanja. Osjetljiva je i na promaju i neće dobro podnijeti otvorene prozore. Držite je dalje i od ovlaživača vazduha.

Biljka će vam i sama pokazati ukoliko joj neki od uslova ne prijaju. Listovi će početi da žute, opadaju i suše se. Ukoliko čitava biljka klone, najvjerovatnije je problem u promaji, pa je prebacite na drugo mjesto. Lišće će opadati ako je u prostoriji vazduh previše suv ili ako je grijanje jako.

Kako se zalijeva?

Božićna zvijezda voli umjereno zalijevanje i ne trpi vodu u tacni saksije, pa bi količinu koja ostane pola sata poslije zalijevanja trebalo da prospete. Poslije cvjetanja, biljka može da da i nove izdanke, ali bi ih u februaru i martu trebalo skratiti za desetak centimetara, kako bi kasnije formirala oblik grma.

To je i idealan period za presađivanje, pa je možete premjestiti u novu zemlju, a kako dani budu bivali topliji, premjestite je na nešto hladnije mjesto.

U septembru mjesecu joj “skratite dan”. Dakle, pokrivanjem je zaštitite od svjetlosti, te će se u decembru ponovo prikazati u punom sjaju.

Božićna zvijezda je podložna i štetočini bijeloj mušici, koja je napada i crpi njen sok. Ako se ove štetočine pojave na zvijezdi, uklonite ih pomoću komadića vate.

Imajte u vidu da ova biljka ispušta otrovni biljni sok, odnosno mlijeko koje može iziritirati kožu, ukoliko joj se polomi grančica. U slučaju da se to dogodi, isperite kožu što prije pod jakim mlazom vode.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI