Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoKada je vrijeme za šišanje ovaca?

Kada je vrijeme za šišanje ovaca?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada je vrijeme za šišanje ovaca – Rase ovaca koje su obuhvaćene odgajivačkim programom, a koje se gaje kod nas mogu se svrstati u nekoliko grupa. Najzastupljenije su: kombinovane rase ovaca – trojnog smjera proizvodnje mlijeko – meso – vuna, specijalizovane rase za proizvodnju mesa i rase dvojnog pravca proizvodnje meso – vuna. U našim uslovima gajenja ovce se uglavnom koriste za proizvodnju mesa i vune.

Kvalitet same vune zavisi od nasljednih faktora i od uticaja spoljne sredine (ishrana, njega). Vuna se sa ovaca striže (šiša) jednom godišnje, s nastupom toplijeg vremena (maj, jun). Po pravilu ovce pred jagnjenje se ne šišaju.

Pravilna ishrana može uticati na povećanje prinosa vune. U većini slučajeva šišaju se neprane ovce. Ukoliko je runo zaprljano ili ima drugih nečistoća po runu poželjno je ovce okupati prije šišanja. Posebnu pažnju treba obratiti da se kod hranjenja trina sijena ne stresa u runo, donji dijelovi runa da budu nezaprljani. Ukoliko ovce izlaze na pašu, paziti da ne dobiju proliv, jer se tom prilikom vuna znatno ošteti. Ošišanim ovcama osigurati topliji prostor.

Pročitajte: Kako treba da izgleda objekat za ovce?

Kako se obavlja šišanje ovaca

Šišanje ovaca može da se obavlja: ručnim makazama i makazama na električni pogon. Ručnim makazama jedan strižač može da ošiša dnevno do 100 ovaca dok se mašinski može ošišati i do 150 ovaca.

Ovce sa finom vunom šišati mašinski zbog jednoličnijeg reza i boljeg nastriga. U zavisnosti od broja ovaca koji se šiša, strižu ovaca je najbolje obavljati u posebnim prostorijama (kod većih zapata) ili vani kod manjeg broja grla. Ukoliko je vrijeme kišno strižu obavljati u zatvorenim ili natkrivenim prostorima (dobija se čistija vuna). Mokro runo se ne šiša, jer se teško suši i može doći do promjena na fizičkim osobinama runske niti.

Pročitajte: Ishrana ovaca u proljeće

Ošišana vuna se nakon šišanja mjeri, da se utvrdi prinos vune od svake ovce i sortira. Razdvaja se pravo runo od runa sa ekstremiteta i posebno pakuje. Runo se umotava (pakuje) tako da unutrašnja strana bude spolja da bi se bolje ohladilo. Prostorija gdje se skladište runa mora biti zaštićena od sunčeve svjetlosti, hladna i promajna.

Vuna sa svojim fizičkim svojstvima (finoća, rastegljivost, elastičnost, boja, sjaj) je i dalje među vodećim i neprevaziđenim sirovinama tekstilne industrije.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI