Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img

Kad se bere aronija?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Aronija je relativno nova voćna vrsta, koja se sve više sadi na okućnicama i na plantažama pa su sve češće traženi i savjeti za podizanje i održavanje nasada.

Bobice dozrijevaju u drugoj polovini avgusta i tada su crne, sjajne i slatko kiselog ukusa. Zbog vremenskih prilika i lokacija nasada, vrijeme dozrijevanja može varirati unutar dvije nedjelje. Bobice treba brati u trenutku kad su prikupile dovoljnu količinu šećera i pigmenta te kad su izgubile gorki okus karakterističan za nezreli plod.

Aronija
Foto: AgroSavjet – Aronija

Po podacima dostupnim u literaturi, optimalno vrijeme berbe bi bilo kad suva materija u plodu dosegne vrijednost 20 – 22 %.

Pročitajte: Aronija – Tri načina njenog razmnožavanja

Ako ne postoji u mogućnost mjerenja suve materije, ili je nepoznato koliko je zreli plod treba sadržavati, može se osloniti na vizualnu procjenu zrelosti. Pregledom nasada može se uočiti promjena boje kratke peteljke, koja drži plod i koja se kod zrelih plodova mijenja iz zelene u svijetlo crvenu boju. To je izuzetno dobar pokazatelj da su plodovi dovoljno zreli za berbu.

Prve su berbe moguće u trećoj godini uzgoja nasada, kada biljka daje 0,3 – 0,5 kg voća.

Berbe se u našim krajevima obavljaju ručno, zbog veličine i starosti nasada. Mašinska berba je ekonomski isplativa u starijim nasadima i na većim površinama. Ručno jedna osoba dnevno može ubrati 80 – 100 kg.

Bobice se mogu dobro čuvati u sanducima na temperaturi od 2 do 3 °C i na 80 – 85 % vlage. Dobro podnose transport. Naši uzgajivači aronije najčešće plod prerađuju u sok i pekmeze.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI