Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaČeri ili obični PARADAJZ, koji je ZDRAVIJI?

Čeri ili obični PARADAJZ, koji je ZDRAVIJI?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čeri paradajz i obični paradajz (standardni paradajz) imaju slične nutritivne vrijednosti, ali mogu se razlikovati u nekim aspektima. Oba su izuzetno hranjiva i sadrže vitamine, minerale, vlakna i antioksidanse koji su korisni za zdravlje.

Čeri paradajz je manji od običnog paradajza i često se smatra slađim i ukusnijim. Ima tanju kožu i obično se jede u cjelini, dok se obični paradajz često koristi za različite kulinarske svrhe, uključujući kuvanje, pravljenje umaka i salata.

paradajz tek ubran
Foto: agrosavjet.com

Što se tiče zdravlja, obe vrste paradajza su dobar izvor vitamina C, vitamina A, vitamina K, kalijuma i antioksidanata kao što su likopen i beta-karoten. Likopen je posebno istaknut zbog svoje sposobnosti da štiti od slobodnih radikala i ima potencijalno pozitivan uticaj na zdravlje srca i smanjenje rizika od određenih tipova bolesti.

Na kraju, važno je uključiti raznovrsne vrste voća i povrća u ishranu kako biste osigurali sveobuhvatnu nutritivnu podršku. Bez obzira na to da li preferirate čeri paradajz ili obični paradajz, oba mogu biti korisna i zdrava opcija za vašu ishranu.

Šta sve paradajz sadrži od vitamina pročitajte OVDJE

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI